Verbond van Verzekeraars

Eerste stap verzekerbaarheid mensen met HIV gezet

De eerste stap naar de verzekerbaarheid van mensen met hiv is gezet. Een gedeelte van de mensen met hiv kan verzekerd worden voor een levensverzekering, wat vaak van belang is om een hypotheek te financieren. Recente cijfers laten zien dat de levensverwachting van mensen met hiv door het zogenaamde HAART-programma de laatste jaren met sprongen vooruit is gegaan. Het gaat hierbij wel om een gedeelte van de mensen met hiv, namelijk diegenen die met succes een medische behandeling ondergaan, geen verdere medische complicaties ondervinden en geen intraveneuze drugs hebben gebruikt.

Deze conclusies kunnen worden getrokken uit een studie naar de verzekerbaarheid van hiv, gebaseerd op de meest recente cijfers van de Stichting HIV Monitoring. In nauw overleg met de Hiv Vereniging Nederland heeft het Verbond van Verzekeraars zijn leden geadviseerd deze bevindingen op te nemen in het huidige acceptatiebeleid rond levensverzekeringen. Iedere verzekeraar is vrij om zelf het acceptatiebeleid vast te stellen. Hierover zal dus per maatschappij worden besloten.

De verzekeraars zijn dus bereid een risico te dekken dat vergelijkbaar is met dat van mensen met diabetes of een ernstige hartaandoening. Gezien de hoogte van dit risico betekent dat een kortere looptijd en wellicht een hogere premie voor de verzekering.

Het volledige rapport 'Verzekerbaarheid hiv dichterbij' kan hier worden gedownload.

Ook is een Engelse samenvatting van het rapport beschikbaar.

9 maart 2005

---