FNV

Banengarantie bij Nedcar moet overeind blijven

Nedcar moet de werkgelegenheidsgarantie voor zijn 3500 werknemers in stand houden en duidelijkheid geven over de toekomst van de autofabriek in Born. Zo reageert FNV Bondgenoten op een nieuwe productieverlaging met 28 duizend auto's.
"Gedwongen ontslagen kunnen niet aan de orde zijn", vindt Wiel Crins, de voorzitter van de bedrijfsafdeling van FNV Bondgenoten. "We zijn er niet van overtuigd dat onze klanten - Daimler Chrysler en Mitsubishi - al het mogelijke doen om de auto's aan de man te brengen."

De vakbond overlegt donderdag met de directie over de aangekondigde maatregelen. Naar schatting heeft Nedcar, gezien het gesnoeide volume, nu meer dan vijfhonderd werknemers teveel in dienst.

Volgens Crins moet Nedcar donderdag met een personeelsaankoopregeling komen. "Dan kunnen de medewerkers onze auto's kopen en rijden. Dat is de beste en goedkoopste reclame."

Nedcar gaf de vaste werknemers in december een
werkgelegenheidsgarantie voor 2005. Wel verloren duizend uitzendkrachten hun werk. De afspraak met de bonden voorzag bovendien in het schrappen van 135 banen op kantoor.

De operatie was gebaseerd op een productie van 210 duizend auto's in 2005. De planning is inmiddels bijgesteld naar 141 duizend. Vooral de productie van de Smart wordt naar beneden bijgesteld.

Vrijdag legt Nedcar de fabriek stil. De werkgever vraagt de werknemers dan op vrijwillige basis een dag verlof op te nemen. De doorlooptijd van de auto's wordt verlengd waardoor andere vrije vrijdagen juist vervallen. De verlenging van een dienst met een half uur wordt uitgesteld.

FNV Bondgenoten maakt zich sinds een maand grote zorgen over de continuïteit van Nedcar. Aanleiding was het besluit van Daimler Chrysler om niet de helft van de aandelen in Nedcar van Mitsubishi over te nemen, ondanks een eerdere afspraak daartoe.