Voedingcentrum


Jonge kinderen kunnen te veel zoetstoffen binnenkrijgen

9 maart 2005

De VWA publiceert vandaag de resultaten van een onderzoek uit 2004 naar de hoeveelheid zoetstoffen in producten en de hoeveelheden die consumenten daarmee gemiddeld binnenkregen. Zowel kinderen als volwassenen kregen gemiddeld veilige hoeveelheden binnen. Aandachtspunt is wel dat kinderen die veel frisdrank of limonade met cyclamaat drinken, risico lopen de veiligheidsnorm (ADI) te overschrijden.

Het Voedingscentrum adviseert kinderen tot 4 jaar niet meer dan twee glazen (0,4 liter) frisdrank met cyclamaat per dag te drinken. Voor kinderen tot 8 jaar geldt een maximum van drie glazen (0,7 liter) per dag.

Uit het VWA-onderzoek blijkt dat 4% van de gecontroleerde producten te veel zoetstof bevatte. Dit had echter geen gevolgen voor de gezondheid van de consument. Zowel kinderen als volwassenen kregen gemiddeld niet te veel van de verschillende zoetstoffen binnen. Kinderen van 1 tot 4 jaar lopen alleen risico bij het drinken van veel frisdrank met de zoetstof cyclamaat. Als ze hiervan meer dan twee glazen (0,4 liter per dag) drinken, overschrijden zij de veiligheidsnorm (ADI). Het Voedingscentrum adviseert voor kinderen tot 8 jaar een veilige grens van ongeveer drie glazen (0,7 liter) per dag. De aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is de hoeveelheid die iemand zonder problemen iedere dag van zijn leven mag binnenkrijgen. Alleen bij regelmatige overschrijdingen van de ADI kan gezondheidsschade ontstaan.

Light om overgewicht te voorkomen

In diverse light-producten is suiker vaak vervangen door een intensieve zoetstof die veel zoeter is dan suiker. Hierdoor is minder van de zoetstof nodig dan suiker om dezelfde zoete smaak aan het product te geven. In producten met zoetstoffen zitten daardoor minder calorieën dan in producten met suiker. Overgewicht ontstaat als meer energie wordt gegeten dan het lichaam verbruikt. Producten met zoetstoffen zo een bijdrage leveren om de energie-inname te verminderen. Intensieve zoetstoffen zijn in de Europese Unie toegelaten additieven en hebben een E-nummer tussen de E950 en E-954.