Waterschap Velt en Vecht


(1 maart 2005)

Informatieavond herinrichting Nieuwlande goed verlopen

De eerste (van de twee) informatieavonden over de herinrichting van het gebied Nieuwlande en omstreken is goed verlopen. Ongeveer 60 inwoners van dit gebied kwamen naar zaal- en party centrum Schoonhoven, om uitleg te krijgen over de plannen. Projectleider Dinant Hommes gaf tekst en uitleg over de herinrichting.

De tweede helft van de avond vond achterin de zaal plaats. Daar stonden meerdere kaarten en gebiedsfoto's opgesteld. Verschillende medewerkers van Velt en Vecht waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

De reacties op de plannen waren over het algemeen positief kritisch te noemen.

Het gebied Nieuwlande en omstreken wordt opnieuw ingericht, hierdoor ontstaat:

* een sterk verbeterde waterafvoer en wateraanvoer,
* een aanzienlijke effectievere berging van water in het gebied zelf,

* minder wateroverlast en een efficiënter peilbeheer.

De werkzaamheden starten in het najaar van 2005 en lopen tot eind 2007.

WaterNOODprofielen
Bij de aanleg van nieuwe watergangen en het verbeteren van bestaande watergangen wordt er uitgegaan van de aanleg van waterNOODprofielen. De sloten in het gebied hebben tot op heden alleen een afvoerfunctie van water gehad. Daar komt nu een bergingsfunctie bij om het water langer vast te houden om de verdroging van het gebied tegen te gaan. WaterNOODprofielen zijn brede profielen met een smal zomerbed en een breed winterbed. Bij overvloedige regenval zal de bergingsfunctie in werking treden. Zo blijft er in de winter en in de zomer water in de watergang staan.

In het waterbeheersingsplan voor dit gebied worden behalve bovengenoemde maatregelen, ook andere aanpassingen en verbeteringen omschreven. Hierbij gaat het onder andere om de aanleg van retentiegebieden, extensievere onderhoud van watergangen en de realisatie van een ecologische verbindingszone.

Op maandag 14 maart wordt in het Dorpshuis van Dalerpeel de tweede informatieavond georganiseerd.

Burgemeester Feithsingel 2, Postbus 330, 7740 AH Coevorden, Tel (0524) 592222, Fax (0524) 592200