Gemeente Beuningen


Handhaving hondenbeleid

Voor veel mensen is de trouwe viervoeter een gezellige huisgenoot. Andere mensen associëren de hond eerder met overlast: loslopende honden, geluidsoverlast en hondenpoep. Toch hoort de hond bij onze samenleving, dus moeten we er samen voor zorgen dat we zoveel mogelijk plezier en zo min mogelijk overlast van honden hebben. In de gemeente is daarom een aantal uitlaatvelden en ravotplaatsen gerealiseerd. Deze herkent u aan de palen met het speciale symbool. Ook zijn er speciale afvalbakken geplaatst. De uitlaatvelden en afvalbakken worden regelmatig schoongemaakt. Wilt u graag een overzicht van de uitlaatvelden dan kunt u de speciale folder "Honden horen erbij" opvragen bij dhr. W. van Ommeren, telefoon: 024-6780800.

Regels
Voor de duidelijkheid zetten we hieronder nog even kort op een rijtje welke afspraken er gelden voor het uitlaten van honden:
* In elke kern vindt u uitlaatvelden en ravotplekken. Hier mogen de honden onaangelijnd lopen en hun behoefte doen.


* Buiten de uitlaatplekken moet de hond altijd worden aangelijnd. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom.


* Waar geen uitlaatveld past, staan in elk geval speciale afsluitbare afvalbakken voor hondenpoep. Een hondenbezitter heeft bij `ongelukjes' namelijk een opruimplicht. De opruimplicht geldt ook voor de goot en het plantsoen.

Toezicht
Omdat er de laatste tijd weer regelmatig klachten binnenkomen gaat de gemeente strenger toezien op de regelgeving. Het onlangs gevormde team Handhaving gaat vanaf nu optreden tegen hondenbezitters die bovenstaande regels overtreden. Een overtreding kost de hondenbezitter EUR30,-.

Honden horen erbij!
Maar bezorg een ander geen overlast!
Uw opruimplicht roept,
wanneer uw hond buiten het uitlaatveld poept.
Maar ook het aanlijnen van uw hond,
maakt dat u een boete van 30 euro voorkomt.