Gemeente Waterland


Evenals vorige jaren kunnen inwoners gehele of gedeeltelijke vrijstelling van de gemeentelijke belastingen krijgen als zij aan bepaalde criteria van inkomen en vermogen voldoen. Belangrijk verschil met vorige jaren is dat het voor twee groepen eenvoudiger is om vrijstelling te krijgen:

Mensen met een uitkering WWB
Aangezien personen die een uitkering ontvangen op basis van de Wet Werk en Bijstand na het indienen van een verzoek altijd volledige vrijstelling krijgen is het praktischer de vrijstelling voortaan automatisch te geven. Voor zowel de gemeente als de aanvrager scheelt dit tijd. De gemeente verleent de automatische vrijstelling door te bepalen wie per 1 januari van het belastingjaar een uitkering ontvangt op basis van de Wet Werk en Bijstand.
Foto: geld

Personen van 65 jaar en ouder
Personen van 65 jaar en ouder aan wie in een belastingjaar volledige kwijtschelding wordt verleend, hoeven in de twee daaropvolgende jaren niet opnieuw een verzoek in te dienen. In die twee volgende jaren wordt automatisch kwijtschelding verleend. Wel zijn zij verplicht om belangrijke wijzigingen in inkomen (dit geldt niet voor zogenaamde trendmatige verhogingen) en vermogen aan de gemeente door te geven! Het gaat dan om het krijgen van een nieuwe inkomensbron (bijvoorbeeld pensioen of lijfrente) of wanneer het vermogen is toegenomen. Indien achteraf blijkt dat de wijzigingen niet zijn doorgegeven zullen de belastingen alsnog worden ingevorderd, vermeerderd met de kosten die verbonden zijn aan die extra handeling.

Aanslag Hoogheemraadschap
Het verzoek om kwijtschelding voor de aanslag van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier moet u rechtstreeks aan die instantie richten. Daarbij kan de gemeente u dus niet automatisch vrijstelling verlenen.

De Verordening kwijtschelding Waterland 2005, waarop dit artikel is gebaseerd, is op 24 februari jongstleden is door de raad vastgesteld en gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2005.