Rechtbank Leeuwarden


Motorclub heeft geen recht op vergoeding uit mkz-fonds

In het voorjaar van 2001 brak ook in Fryslân mond- en klauwzeer (mkz) uit. Een wethouder van de gemeente Skarsterlân heeft de plaatselijke motorclub daarom verboden om gebruik te maken van hun trainingsaccomodatie. Die sluiting heeft twee maanden geduurd.

Gedeputeerde staten van Fryslân (GS) hebben in verband met de mkz-uitbraak in Anjum-Ee een buitenwettelijke
schadevergoedingsregeling opgezet. De motorclub heeft een aanvraag ingediend om een schadepost van circa 17.000 euro vergoed te krijgen. GS hebben dit verzoek afgewezen.

De bestuursrechter heeft GS gelijk gegeven. De provinciale schadevergoedingsregeling bepaalt dat aantoonbare schade als gevolg van de mkz-uitbraak in Anjum-Ee voor vergoeding in aanmerking komt. In haar uitspraak van 8 maart 2005 zegt de rechtbank dat er geen verband bestaat tussen de mkz-uitbraak in Anjum-Ee en het sluiten van de trainingsbaan van de motorclub. De verantwoordelijkheid voor die beslissing ligt geheel bij het gemeentebestuur van Skarsterlân.

Om formele redenen is het beroep van de motorclub wel gegrond verklaard en moet de provincie de griffiekosten (eur 273) betalen, maar inhoudelijk is de beslissing van GS door de rechter in stand gelaten.

LJ Nummer

AS9421

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 9 maart 2005 Naar boven