Provincie Limburg

Einde aan wachtlijsten Advies- en Meldpunten Kindermishandeling Met een aanvullende subsidie van 100.000,- voor Bureau Jeugdzorg

willen Gedeputeerde Staten een einde maken aan de wachtlijsten bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling (AMKs) in Limburg. Gedeputeerde Odile Wolfs: Wachtlijsten bij AMKs zijn immers onaanvaardbaar; het gaat hier om de meest kwetsbare mensen in onze samenleving.

De AMKs zijn organisatorisch ondergebracht bij Bureau Jeugdzorg. De aanvullende subsidie wordt gegeven onder voorwaarde dat Bureau Jeugdzorg gebruik gaat maken van de zogenoemde Doorbraak-methode. Deze methode versnelt de doorloopsnelheden bij de AMKs. Gedeputeerde Staten gaan er vanuit dat de wachtlijsten bij de AMKs uiteindelijk structureel worden weggewerkt. Met de maatregelen komt de Provincie ook tegemoet aan een oproep van de Tweede Kamer en staatssecretaris Ross om uiterlijk vanaf 1 januari 2006 alle wachtenden bij de AMKs te hebben weggewerkt. Ook Provinciale Staten van Limburg hebben zich regelmatig in die termen uitgelaten. Een publiekscampagne in het najaar 2004 was er op gericht om burgers alerter te laten reageren op (mogelijke) signalen van kindermishandeling. In twee maanden tijd leverde dat ruim 100 meldingen meer op. Hierdoor is er op dit moment een wachtlijst ontstaan van 51 meldingen. Gedeputeerde Odile Wolfs wil hieraan op korte termijn een einde maken. In 2004 ontvingen de beide Limburgse AMKs in totaal 1.683 meldingen van (vermoedens van) kindermishandeling. Gelukkig kan het merendeel van de meldingen met een advies of een consult worden afgedaan. Ernstige meldingen worden onderzocht en van een gedegen hulpverleningsadvies voorzien. In 2004 waren dit er 453. Dit aantal was in 2003 niet anders (454). Alle meldingen van (vermoedens van) kindermishandeling worden onmiddellijk op ernst getoetst. De als ernstig ingeschatte meldingen worden nooit op een wachtlijst geplaatst, maar onmiddellijk in behandeling genomen, aldus Odile Wolfs.

9-3-2005 13:48