Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels vraagt duidelijkheid over gevolgen van NATURA (09/03/05)

Grondeigenaars onzeker over bestemming van gronden

Het Europees Parlement bespreekt vandaag de financiering van het Natura 2000-netwerk. Meer dan 18.000 gebieden (opp. 63,7 miljoen hectare) werden aangewezen door de lidstaten in het kader van de habitatrichtlijn. Voor het actieve beheer van die gebieden moeten voldoende financiële middelen op alle niveaus worden gevonden. De verantwoordelijkheid ligt bij de lidstaten, in België werd ze gedelegeerd naar de regio"s. Er wordt een kostenraming naar voor geschoven van 6,1 miljard euro per jaar voor de huidige Unie.

Het is duidelijk dat Natura 2000 niet alleen een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan het milieubeleid van de EU, maar ook kan bijdragen aan het beleid inzake regionale ontwikkeling, landbouw en plattelandsontwikkeling.

Vandaar dat in een aantal gevallen ook co-financiering op EU-niveau gerechtvaardigd is. Hoe dit nu concreet verder moet gebeuren, is niet erg duidelijk vermits de Europese Commissie gekozen heeft voor een integratie in andere relevante communautaire beleidsterreinen en niet voor de oprichting van een speciaal fonds. De lidstaten zullen m.a.w. zelf moeten nagaan welke andere EU-fondsen
(plattelandsontwikkelingsfondsen, structuur- en cohesiefondsen en LIFE-natuur) ze hiervoor zullen inzetten. Milieu en natuurprojecten zullen wellicht aan het kortste eind trekken aangezien andere sectoren ook grote noden hebben.

Het Europees Parlement heeft ernstige twijfels of deze aanpak in de praktijk zal werken, als er niet tegelijk sterke verbintenissen worden aangegaan.
Vandaar dat het Parlement meer garanties vraagt in het kader van de financiële perspectieven die op dit ogenblik worden uitgewerkt.

Frieda Brepoels vroeg in haar tussenkomst meer aandacht voor de noodzaak aan een maatschappelijk draagvlak. De procedure voor de implementatie van de vogel- en habitatrichtlijnen werd in Belgie zonder inspraak van de bevolking doorgevoerd. Blijkt dat de publicatie van de plannen tot hiertoe nog niet is gebeurd wegens politiek te gevoelig. Vandaar dat zij pleit om de mensen zo snel mogelijk en zo correct mogelijk te informeren over de gevolgen van de Natura 2000 gebieden. Zij stelde dat het voor de mensen niet belangrijk is te weten waar het geld nu vandaan komt, van een speciaal fonds of van een structuurfonds. Wél willen ze weten of en door wie ze vergoed zullen worden indien er bepaalde zaken niet meer mogen of indien hun grond een minwaarde bekomt. Ook vragen als: mag ik nog bouwen als het over agrarisch gebied gaat en wat met de mestproblematiek, zullen zeker gesteld worden.

Vandaar dat Frieda Brepoels vraagt dat de Commissie samen met de lidstaten zo snel mogelijk communiceert, klaar en duidelijk, er heerst immers nu teveel onzekerheid en dat komt de natuur zeker niet ten goede.

Auteur:
Europarlementslid N-VA
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be