Rechtbank Zutphen


Tussenvonnis duikongeval bij het Elphinstone rif

Zutphen, 9 maart 2005 - Twee vriendinnen hebben in 2001 bij een Nederlands reisbureau een (duik)vakantie naar Egypte geboekt, inclusief een 5-daags duikpakket. Het duikpakket eindigde op 25 december 2001.

Het duikarrangement werd ter plaatse door een duikcentrum verzorgd. Op 26 december 2001 zijn de vriendinnen met anderen met een boot van het duikcentrum naar het Elphinstone rif gevaren om daar te gaan duiken. Tijdens het duiken zijn de vriendinnen op een diepte van circa 72 meter beland, waarbij zij het bewustzijn hebben verloren. Een van de vriendinnen is om het leven gekomen, de andere kon nog worden gered, maar liep letsel op.

De overlevende vriendin en de ouders van de overleden vriendin stellen het reisbureau aansprakelijk voor het duikongeval.

Het reisbureau heeft iedere aansprakelijkheid van de hand gewezen en daarbij onder meer aangevoerd dat de fatale duik niet onder de reisovereenkomst viel.

De rechtbank heeft de eisende partijen opgedragen te bewijzen dat een duik bij het Elphinstone rif deel uitmaakte van het met het reisbureau overeengekomen duikpakket.

Pas indien bewezen is dat de duik onder het duikpakket viel komt de mogelijke aansprakelijkheid van het reisbureau aan bod, omdat alleen in dat geval het reisbureau verantwoordelijk is voor eventuele fouten van het door haar ingeschakelde Egyptische duikcentrum. Tevens zal onderzocht dienen te worden of en in hoeverre de vriendinnen zelf schuld hebben aan het hen overkomen duikongeval.

LJ Nummer

AS9309

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 9 maart 2005 Naar boven