Provincie Overijssel

Landgoed Twickel wil pilotproject "Boeren voor Natuur"

De provincie Overijssel wil samen met andere partners een pilotproject "Boeren voor Natuur" starten op Landgoed Twickel. Gedeputeerde Jansen overhandigde vandaag het projectplan aan minister Veerman van LNV. Deze nieuwe manier van natuurbeheer is een kansrijke manier om zogenaamde groen-blauwe diensten in Overijssel te realiseren. Minister Veerman reageerde zeer positief op het plan.

Doel van het project is het stimuleren van activiteiten die positief bijdragen aan natuur, landschap en water Dit komt dan weer ten goede aan de recreatie en de regionale economie. De boeren kunnen een belangrijke rol spelen in dit streven. Zij beheren immers het grootste deel van het platteland. Het betekent dat ze zich niet alleen richten op voedselproductie, maar ook op zaken als beheer van het landschap, toegankelijkheid en waterberging. Daar krijgen ze dan wel een vergoeding voor.

Het pilotproject "Boeren voor de natuur" is een gezamenlijk plan van de provincie, waterschap Regge en Dinkel, LTO-noord, Twickel, pachterscommissie, gemeente Hof van Twente, Regio Twente en particuliere organisaties. Gedeputeerde Piet Jansen, voorzitter van de stuurgroep Boeren voor Natuur Twickel, is ervan overtuigd dat de pilot goed uit zal pakken: "Uiteindelijk hebben we een gezamenlijk belang en dat is er voor te zorgen dat er een goed evenwicht is tussen landbouw, recreatie, wonen, natuur, landschap, water en al die andere doelen die wij nastreven in onze mooie provincie. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar de kansen en niet naar de tegenstellingen. Met het project "Boeren voor Natuur" laten we zien dat dat kan."

Bij zijn bezoek aan Twickel in 2003 gaf minister Veerman aan een bijdrage te willen leveren aan de financiering van de uitvoering van het pilotproject. Voorwaarde was wel dat er een goed projectplan ontwikkeld zou worden en dat regionale partijen, inclusief private instellingen, een substantieel deel van de financiering voor hun rekening nemen. Dat plan ligt er dus nu.

Piet Jansen: "Het lijkt soms of boeren en natuur tegengestelde belangen hebben. Boeren voelen zich soms belemmerd door de natuur en natuur lijdt soms onder het belang van agrarische activiteiten. Daarom is het project "Boeren voor Natuur Twickel" zo belangrijk voor heel Overijssel. Immers niet alleen op het landgoed Twickel komen we deze op het oog tegengestelde belangen tegen. Er ligt een plan dat samen met de Stichting Twickel en agrariërs tot stand is gekomen. Met de financiele toezegging van de minister zijn we nu op het punt aan gekomen dat we aan de slag gaan."

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl
© 2005 Provincie Overijssel