FNV

Duurzame WAO'ers houden zicht op hogere uitkering vanaf 2007

Duurzaam arbeidsongeschikten houden uitzicht op een hogere uitkering vanaf 2007. Dat is het gevolg van het bsluit van minister De Geus om de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA, de nieuwe WAO) gewoon op 1 januari 2006 in te voeren.
Als de instroom daalt, kunnen duurzaam arbeidsongschikten in 2007 een hogere uitkering tegemoet zien. Maar deze bedraagt in 2006 nog gewoon 70 procent.

De ingangsdatum van de WIA stond op losse schroeven omdat uitkeringsinstantie UWV had gemeld niet op tijd klaar te zijn. De FNV vond dat geen reden voor uitstel. Particuliere verzekeraars willen de nieuwe regelingen voor gedeeltelijke arbeidsgeschikten (WGA) en duurzaam arbeidsongeschikten (IVA) namelijk wel uitvoeren.

FNV Bondgenoten werkt aan arrangementen in cao's voor een gesloten ketenaanpak waarin preventie, reïntegratie en, zo nodig, inkomensverzekering centraal staan. De vakbond wil daarvoor samen met werkgevers onderlinge waarborgmaatschappijen oprichten en de uitvoering in handen geven van particuliere verzekeraars.

Dinsdag riep minister De Geus alle betrokkenen bij elkaar om de knoop over de ingangsdatum van de WIA door te hakken. "Het was een onbegrijpelijke bijeenkomst", vertelt Lodewijk de Waal, de voorzitter van de FNV, woensdag in FNV e-Magazine.

"De uitkomst was dat het stelsel gewoon op 1 januari aanstaande wordt ingevoerd. Waarom wij hierbij moesten zijn weet ik niet. Misschien om als getuigen te dienen. Ik vond het een vertoning."

In elk geval komt er een financiële overgangsregeling die eerlijke concurrentie tussen de UWV en private verzekeraars mogelijk moet maken. De Waal: "Voor ons is van belang dat duurzaam arbeidsongeschikten een hogere uitkering krijgen en dat de dossiers geen ellenlange wegen gaan afleggen. Het ziet er naar uit dat dat in orde is."

Sinds oktober zijn de herbeoordelingen van WAO-uitkeringen aan de gang. De helft van de gekeurden tot nu toe verliezen hun uitkering of krijgen een lager bedrag. Minister De Geus is blij met het resultaat, De Waal minder. "Het is pas een geweldig succes als die mensen ook aan een baan worden geholpen. Je moet niet alleen je computer scherper afstellen, daar schiet niemand wat mee op."

FNV Bondgenoten helpt gedupeerde leden via individuele belangenbehartiging. Ook aan de cao-tafel probeert de vakbond garanties proberen af te dwingen van de werkgevers.