Wageningen Universiteit

87ste Dies in Wageningen Universiteit in het teken van ethiek in de wetenschap

Wat zijn de consequenties van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs? Onderwijs en onderzoek in de Life Sciences raakt maatschappelijk gevoelige gebieden als landschap en natuur, voeding en gezondheid en productie en diergezondheid. Lopen Wageningse wetenschappers daarom eerder aan tegen ethische vragen, omdat hun domein gaat over de kwaliteit van het leven? Helpen algemene richtlijnen bij het vinden van antwoorden? Deze vragen staan centraal tijdens de viering van de 87ste Dies van Wageningen Universiteit op woensdag 9 maart 2005. Motto van de Dies is ethiek in de wetenschap .

Belangstellende journalisten zijn van harte welkom. Het liefst horen wij dat vooraf. Zie hieronder voor de contactgegevens.

Het motto van Wageningen Universiteit is For quality of life . Daarmee geeft ze aan midden in de maatschappij te staan. Wageningen Universiteit hanteert eigen richtlijnen rond de ethische aspecten van onderwijs en onderzoek. En recent is een nieuwe Gedragscode Wetenschapsbeoefening voor alle Nederlandse universiteiten van kracht geworden. Maar zijn zulke richtlijnen voldoende? Helpen zij de wetenschapper die zich geconfronteerd ziet met onvoorziene gevolgen van zijn werk? Moet hij zich daardoor laten weerhouden, of kan hij bijvoorbeeld, als die gevolgen tussentijds opduiken, zijn onderzoek bijstellen? Wageningse wetenschappers mogen en kunnen zich niet achter de richtlijnen verschuilen. Zij zijn niet ontslagen van de plicht ook zelf voortdurend na te denken en met vakgenoten en de samenleving in discussie te gaan. Aan de hand van casuïstiek wordt tijdens de Dies de bruikbaarheid van de richtlijnen onderzocht.

Programma
De Dies-viering op 9 maart bestaat uit twee delen. s Ochtends vindt van 10.00 tot 12.30 uur in het WICC, Lawickse Allee 13, Wageningen, een discussiebijeenkomst plaats. De inleidende rede is van Dr. José van Eijndhoven, voorzitter college van bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam over Ethiek in de wetenschap nu en in het verleden. Daarna zijn er parallelle debatsessies over de volgende stellingen: § Contractresearch ondermijnt de vrije wetenschap. § Wetenschap draagt bij aan de instandhouding van omstreden productiesystemen. § Ontwikkelingshulp dient slechts voor het instandhouden van machtsverhoudingen. Deelnemers aan de discussie zijn:
§ Prof. Hans Galjaard, emeritus hoogleraar Humane Genetica Erasmus MC Rotterdam; § Prof. Louise Fresco, Assistant Director-General Agriculture Department FAO en Distinguished Professor Wageningen Universiteit;

§ De Wageningse hoogleraren Elsbeth Noordhuizen, Martijn Katan en Bert Urlings. § Studenten van Wageningen Universiteit. s Middags vindt om 15.00 uur in de Aula van Wageningen Universiteit, Generaal Foulkesweg 1, Wageningen, de officiële viering van de 87ste Dies plaats, waarbij de Dies-rede wordt uitgesproken door prof. Ronald Plasterk, Ontwikkelingsgenetica Universiteit Utrecht. Titel van zijn rede is Wetenschap en beroepsethiek.