RAAD VOOR WERK EN INKOMEN

Ondertekening convenant reïntegratie- en arbomarkt

UITNODIGING AAN DE PERS

Ondertekening convenant tussen vragers en aanbieders op de reïntegratie- en arbomarkt

Den Haag, 8 maart 2005

Partijen die actief zijn op de markten voor arbo- en reïntegratiediensten gaan intensief met elkaar samenwerken. Door het bevorderen van de transparantie willen zij de werking van de markt verbeteren. De partijen sluiten hiervoor een convenant dat de onderlinge samenwerking regelt.
Vragers (werknemers, werkgevers, gemeenten en cliënten) en aanbieders (de brancheorganisaties Borea en Boa) op de arbo- en reïntegratiemarkt gaan alle bestaande en nieuw te ontwikkelen transparantie-instrumenten onder gemeenschappelijk beheer brengen. Het gaat daarbij om onafhankelijke keurmerken, tevredenheidsmetingen, prestatiebeoordelingen en benchmarks. Hiertoe wordt een stichting opgericht, waarin naast vragers en aanbieders ook de Raad voor Werk en Inkomen via het voorzitterschap participeert.
Verhoging van de transparantie van en kwaliteit op de arbo- en reïntegratiemarkt leidt tot meer inzicht in de kwaliteit van reïntegratie- en arbodiensten. Hierdoor wordt de marktwerking verbeterd en daarmee de effectiviteit. Concreet moet dit neerkomen op minder ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid en tot een snellere terugleiding naar een baan van mensen met een uitkering.

Op woensdag 9 maart 2005, van 18.00 tot 19.00 uur ondertekenen betrokken partijen het convenant dat oprichting, doel en werkwijze van de stichting regelt. Deze ondertekening vindt plaats op het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Anna van Hannoverstraat 4, Den Haag.
Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is bij de ondertekening aanwezig.

Ondertekenaars van het convenant zijn:
Jacques Schraven, voorzitter VNO-NCW (namens de werkgevers) Lodewijk de Waal, voorzitter FNV (namens de werknemers) Wim Kuiper, lid directieraad VNG
Ella Vogelaar, voorzitter Borea (brancheorganisatie reïntegratiebedrijven)
Boele Staal, voorzitter Boa (brancheorganisatie arbodiensten) Joop Linthorst, voorzitter Raad van Bestuur UWV Jan Laurier, voorzitter Landelijke Cliënten Raad Jan van Zijl, voorzitter Raad voor Werk en Inkomen (onafhankelijk voorzitter van de nieuw op te richten stichting)

De convenantpartijen nodigen de pers van harte uit de ondertekening bij te wonen.
Er is gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie is namens de convenantpartijen verkrijgbaar bij Yvonne Hoekstra, medewerker communicatie bij de RWI, telefoon: 070 789 0 710 of 06 250 23 565.


08 mrt 05 13:46