Gemeente Drechterland 9-3-2005
VUURWERKOVERLAST OUDJAAR

Zoals u eerder in "De Middenstander" heeft kunnen lezen, zijn er met oudjaar in het centrum van Hoogkarspel nogal wat vernielingen gepleegd. Ook waren er allerlei situaties die voor het verkeer bedreigend en gevaarlijk waren. De gemeente heeft toen besloten om alles in het werk te stellen om de daders te achterhalen.

De politie heeft alle medewerking toegezegd bij het onderzoek. Een groot aantal jongeren is inmiddels gehoord of verhoord. Hopelijk wordt het daardoor duidelijk wie de daders waren en op wie de schade kan worden verhaald.

Inmiddels is van ongeveer 40 jongeren bekend dat zij tijdens oudjaar aanwezig waren op het Raadhuisplein. Deze jongeren zijn onlangs (met hun ouders) uitgenodigd voor een vergadering in het gemeentehuis. Bij dit overleg was ook de politie aanwezig en het HALT-bureau. Voor alle duidelijkheid: de gemeente zegt niet dat alle jongeren die zijn uitgenodigd ook daadwerkelijk "dader" zijn !

De bedoeling van het overleg was in de eerste plaats om de jongeren te wijzen op de gevolgen van hun negatief gedrag en hun ouders op de verantwoordelijkheid die zij hebben voor hun kinderen. De politie heeft daarom tijdens de bijeenkomst informatie gegeven over de strafbare feiten die zijn gepleegd en over de straffen die de rechter hiervoor kan opleggen. Verder is gezegd dat de politie in de komende periode bij overlast of openbaar alcoholgebruik sneller en strenger zal optreden. Er wordt dus niet meer gewaarschuwd, maar direct een bekeuring uitgedeeld ! Tenslotte is nog meegedeeld dat het alcoholverbod op de openbare weg binnenkort wordt uitgebreid; het zal dan voor heel Hoogkarspel van toepassing zijn.
Aan het eind van de vergadering is door een aantal jongeren gevraagd of de gemeente wil zorgen voor een ontmoetingsplaats (bijvoorbeeld een overdekte hangplek). Hierover wil de gemeente binnenkort een keertje verder praten met een aantal jongeren en hun ouders. Het zal evenwel duidelijk zijn dat een dergelijke voorziening alleen maar mogelijk kan zijn als jongeren en ouders hiervoor zelf verantwoordelijkheid. willen dragen.