KPN NV

9 maart 2005

KPN introduceert BlackBerry Internet Service voor particulieren en kleinbedrijf in Nederland

Waterloo (Ontario, Canada) en Den Haag - KPN en Research In Motion® (RIM®) (Nasdaq: RIMM; TSX: RIM) hebben op 1 maart de introductie van de BlackBerry Internet Service in Nederland aangekondigd. Particulieren en kleine bedrijven krijgen hiermee de beschikking over een toonaangevende mobiele oplossing voor communicatie en toegang tot informatie. Met BlackBerry®, ontwikkeld en geproduceerd door RIM, kunnen mobiele professionele gebruikers hun tijd optimaal benutten doordat e-mail en andere informatie overal eenvoudig kan worden beheerd. Steeds meer zakelijke klanten van KPN maken al gebruik van de BlackBerry Corporate Solution, waarvan de ondersteuning wordt verzorgd door een netwerk van Mobile Solutions Partners van KPN. Met de BlackBerry Internet Service van KPN kunnen particulieren en kleine bedrijven nu ook hun zakelijke en persoonlijke e-mail mobiel beheren en zo altijd over actuele informatie beschikken zonder installatie van een BlackBerry Enterprise Server. "Het opnemen van BlackBerry in ons productaanbod is zeker een succes, dat blijkt wel uit de nog altijd stijgende vraag van onze zakelijke klanten", aldus Marco Visser, commercieel directeur van KPN Mobile. "De introductie van de BlackBerry Internet Service voor kleinere bedrijven en 'prosumers' is hierop een logisch vervolg. We kunnen zo inspelen op de behoefte aan een oplossing die alle voordelen van BlackBerry biedt zonder dat er een hele bedrijfsoplossing moet worden geïnstalleerd."

"De populariteit van BlackBerry blijft in heel Europa groeien en we zijn blij met KPN te kunnen samenwerken aan de introductie van de BlackBerry Internet Service voor KPN-klanten in Nederland" aldus Mark Guibert, Vice President Corporate Marketing bij Research In Motion. "De belangrijkste voordelen zijn de flexibiliteit en mobiliteit die BlackBerry mogelijk maakt door middel van permanente, geïntegreerde toegang tot spraak- en data-applicaties."

Met de BlackBerry Internet Service van KPN hebben gebruikers via één toestel toegang tot maximaal tien bedrijfs- of persoonlijke e-mailaccounts (waaronder Microsoft® Exchange en IBM® Lotus® Domino en e-mailaccounts van een groot aantal populaire ISP's). BlackBerry-toestellen hebben tevens geïntegreerde telefoon-, SMS-, browser- en databeheerapplicaties en zijn daardoor een ideale digitale assistent voor mobiele zakelijke gebruikers. De 'push'-architectuur van BlackBerry maakt het mogelijk om e-mail automatisch naar het BlackBerry-toestel door te sturen, dus er hoeft niet te worden ingebeld. Gebruikers kunnen tevens e-mailbijlagen lezen en doorsturen (hierbij hoort ondersteuning van documentformaten voor Microsoft Word, Excel, PowerPoint en Acrobat PDF). KPN levert de BlackBerry-oplossingen in combinatie met unieke vaste tarieven voor dataverkeer, dus gebruikers hoeven zich geen zorgen te maken over onvoorspelbare kosten. Voor slechts E20,- per maand is binnen Nederland praktisch onbeperkt dataverkeer mogelijk voor e-mail- en internet (met een fair-use policy van 10MB). Voor degenen die de BlackBerry Internet Service ook buiten Nederland willen gebruiken, biedt KPN een internationaal abonnement aan voor E60,- per maand waarbij tevens alle roaming-dataverkeer is gedekt. Ook hierbij geldt een een fair-use policy van 10MB en een maximum gebruik van 25 (kalender)dagen in het buitenland per maand. KPN gaat drie verschillende BlackBerry Wireless Handhelds leveren - de BlackBerry 7230, de BlackBerry 7730 en de nieuwe BlackBerry 7290. Alledrie zorgen voor een e-mail-, data- en telefoonverbinding op één krachtig, gebruiksvriendelijk toestel. Elk BlackBerry-toestel beschikt tevens over een helder kleurenscherm met hoge resolutie, een geïntegreerd 'QWERTY'-toetsenbord en een praktisch navigatiewiel aan de zijkant van het toestel. De BlackBerry 7230 en BlackBerry 7730 zijn tri-band (900/1800/1900 MHz) en de BlackBerry 7290 is quad-band (850/900/1800/1900 MHz) ten behoeve van internationaal roaming-verkeer. Het scherm van de BlackBerry 7730is groter voor een beter overzicht, de BlackBerry 7230en BlackBerry 7290 zijn compacter. De BlackBerry 7290 is tevens voorzien van Bluetooth®-ondersteuning, 32 MB geheugen en een helderdere achtergrondverlichting.

Over KPN

KPN levert kwalitatief hoogwaardige en innovatieve telecommunicatiediensten aan zowel particuliere als zakelijke klanten. KPN heeft als kernactiviteiten: vaste netwerkdiensten in Nederland, mobiele diensten in Nederland, Duitsland (E-Plus) en België (BASE) en datadiensten in West-Europa.

Tot en met het derde kwartaal van 2004 had KPN in totaal 7,6 miljoen klanten op het vaste netwerk, 1,6 miljoen internetabonnee's en 16,4 miljoen mobiele klanten.

Kijk voor meer informatie over KPN op www.kpn.com

Over Research In Motion (RIM)

Research In Motion is een toonaangevende ontwerper, fabrikant en leverancier van innovatieve draadloze oplossingen voor de wereldwijde mobiele communicatiemarkt. Gebruikmakend van geïntegreerde hardware, software en diensten die meerdere draadloze netwerkstandaarden ondersteunen, biedt RIM platforms en oplossingen voor naadloze toegang tot tijdgevoelige informatie, waaronder e-mail, telefoon, SMS-berichten, maar ook internet- en intranetapplicaties. RIM stelt zijn technologie daarnaast beschikbaar aan talrijke externe ontwerpers en fabrikanten zodat deze hun producten- en dienstenassortiment kunnen uitbreiden met draadloze dataconnectiviteit. Duizenden organisaties over de gehele wereld gebruiken RIM's bekroonde producten, diensten en geïntegreerde technologieën, waaronder het draadloze BlackBerry®-platform, de productlijn RIM Wireless Handheld, software-ontwikkelingstools, radiomodems en licentieovereenkomsten voor software/hardware. RIM werd in 1984 opgericht en het hoofdkantoor bevindt zich in Waterloo, Ontario, Canada. Het bedrijf heeft vestigingen in Noord-Amerika, Europa en Azië/Oceanië. RIM is genoteerd aan de Nasdaq Stock Market (Nasdaq: RIMM) en de Toronto Stock Exchange (TSX: RIM). Voor meer informatie kunt u kijken op www.rim.com of www.blackberry.com.

###

Contactpersonen voor de pers:

KPN Mediavoorlichting, Stephen Hufton

+31 70 44 60143
s.hufton@kpn.com

RIM North America:
Courtney Flaherty
Brodeur Worldwide voor RIM

+1 (212) 771-3637
cflaherty@brodeur.com

RIM Europe:
Tilly Quanjer, Senior Communications Manager, RIM

+44 (0)1784 223987
tquanjer@rim.com

Toekomstgerichte uitspraken in dit persbericht zijn gedaan op grond van de "safe harbor"-voorzieningen in de Amerikaanse federale wet- en regelgeving ten aanzien van beleggingen (United States Private Securities Litigation Reform Act, 1995). In voorkomende gevallen zijn begrippen als "van plan zijn", "bedoelen" of begrippen met een vergelijkbare strekking bedoeld als aanduiding van toekomstgerichte uitspraken. Toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op veronderstellingen van en informatie beschikbaar aan Research In Motion Limited (RIM). Voor beleggers geldt het voorbehoud dat met dergelijke toekomstgerichte uitspraken risico's en onzekerheden gemoeid zijn. Belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat de daadwerkelijke resultaten aanzienlijk afwijken van de resultaten die in bedoelde toekomstgerichte uitspraken worden uitgedrukt of geïmpliceerd, zijn onder meer mogelijke defecten aan producten en productaansprakelijkheid, risico's die samenhangen met internationale verkopen en mogelijke wisselkoersschommelingen, het aanspannen of de uitkomst van rechtszaken, (mogelijke) terroristische daden, internationale conflicten, significante fluctuaties van de kwartaalresultaten, veranderingen in Canadese of buitenlandse wet- en regelgeving, blijvende acceptatie van de producten van RIM, sterkere concurrentie, technologische veranderingen en de succesvolle ontwikkeling van nieuwe producten, afhankelijkheid van netwerken van andere leveranciers voor het aanbieden van diensten, afhankelijkheid van intellectuele eigendomsrechten en andere risico's en factoren die regelmatig worden gespecificeerd in rapporten van RIM aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission en andere regelgevende instanties. RIM is niet voornemens of verplicht om op grond van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins eventuele toekomstgerichte uitspraken te actualiseren of te herzien. De aan BlackBerry en RIM gerelateerde merken, afbeeldingen en symbolen zijn de exclusieve eigendommen en handelsmerken van Research In Motion Limited. RIM, Research In Motion en BlackBerry zijn gedeponeerd bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office en kunnen zijn aangevraagd of gedeponeerd in andere landen. Alle andere merken, productnamen, bedrijfsnamen, handelsmerken en dienstmerken zijn het eigendom van de respectievelijke eigenaren.


---- --