Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4
Den Haag


- Directie Veiligheidsbeleid
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 9 maart 2005

Behandeld

DVB/NN


Kenmerk


- DVB/NN-066/05

Telefoon


- +31 (0)70 3485251


Blad


- 1/1

Fax


- +31 (0)70 3485684


Bijlage(n)


- - Dvb-nn@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van de ledenTimmermans en Koenders over Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied

Graag - bieden wiju hierbij- de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - de leden- Timmermans en Koendersover - Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Deze vragen werden ingezonden op - 11 februari 2005met kenmerk - 2040508310.


- De Minister De Minister
van Buitenlandse Zaken, van Defensie,

Dr. B.R. Bot H.G.J. Kamp

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Kamp, minister van Defensie, op vragen van de leden Timmermansen Koenders (beiden PvdA) over Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied.

Vraag 1
Kent u het rapport van de Natural Resources Defense Council over Amerikaanse kernwapens in Europa?- - 1)

Vraag 2
Vormt dit rapport voor u aanleiding om nu openheid van zaken te geven over de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland? Zijn er inderdaad ongeveer twintig Amerikaanse kernwapens op Nederlandse bodem, op de vliegbasis Volkel?

Antwoord
Over aantallen en locati- es van in Europa aanwezige Amerikaanse kernwapens kunnen op grond van bondgenootschappelijke afspraken geen uitspraken worden gedaan.

Vraag 3
Deelt u de mening dat kernwapens sinds het einde van de Koude Oorlog hun militair-strategische betekenis hebben verloren, aangezien er binnen redelijke termijnen geen denkbare dreiging voor het Europese grondgebied is waartegen tactische kernwapens ingezet zouden kunnen worden?

Vraag 4
Zo ja, bent u bereid de Amerikaanse regering te verzoeken deze wapens van het Nederlandse grondgebied te verwijderen en de Kamer daarover zo spoedig mogelijk te berichten?

Antwoord
Het in 1999 herziene Strategisch Concept van de NAVO onderstreept dat de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied en de kernwapentaken van Europese bondgenoten onmisbare politieke en militaire elementen blijven vormen in de transatlantische verbondenheid. Het Bondgenootschap zal nucleaire strijdkrachten in Europa handhaven op het minimumniveau dat benodigd is voor de handhaving van vrede en stabiliteit. Er hebben zich sedert 1999 geen wezenlijke veranderingen voorgedaan in de strategische omgeving van de NAVO die tot herziening van dit beleid nopen.


- 1) - www.nrdc.org/nuclear/euro/euro.pdf

===