Socialistische Partij

Verkrachte asielzoekers verdienen betere begeleiding


09-03-2005 * De medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zijn niet getraind om de - vaak gruwelijke - waarheid van verkrachte vrouwen aan het licht te krijgen. Hierdoor worden hun asielverzoeken vaak onterecht afgewezen. Dat zeiden Anja Meulenbelt, Eerste Kamerlid voor de SP, en Monica van Berkum van Pharos gisteren op een landelijke solidariteitsactie met vluchtelingenvrouwen in een benarde positie.

Demonstratie op wereldvrouwendag

Vluchtelingenorganisatie PRIME organiseerde deze demonstratie op de Wereld Vrouwendag van 8 maart. Het initiatief werd ondersteund door 68 organisaties, waaronder het mensenrechtencomité van de Verenigde Naties NJCM, het Interkerkelijk Vredesberaad en de linkse politieke partijen. De actie riep de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie op om vrouwen in de asielprocedure professioneel te begeleiden en om bij het vermoeden van verkrachting direct - net als in het strafrecht - een zedendeskundige in te schakelen. Nu wordt er door de IND onervaren artsen via een uitzendbureau ingeschakeld. "Die kunnen geen trauma's herkennen," liet Van Berkum weten, die IND verhoren met verkrachte vrouwen had geanalyseerd.

Seksueel geweld blijkt in oorlogen in toenemende mate een standaard wapen te worden van strijders om het moraal van burgers te breken en chaos te zaaien. Vrouwen en veel landen die verkracht zijn worden door familie en dorpsgenoten verstoten en moeten buiten hun woonplaats, zonder de vaak noodzakelijke medische en psychische hulp het verder maar uitzoeken.

Anja Meulenbelt

Meulenbelt benadrukte dat meer training voor IND ambtenaren noodzakelijk zou zijn. Dit zei zij op basis van haar ervaringen als trainer van begeleiders voor de slachtoffers van de oorlog in Bosnië. Zoals ook Van Berkum verklaarde, legde Meulenbelt uit dat vrouwen vaak niet spreken uit schaamte en doordat de herbeleving te pijnlijk is. Dat mag volgens haar nooit leiden tot de afwijzing van een asielverzoek.