Gemeente Hoorn


Hoorn wil energiezuinige bouw in Bangert en Oosterpolder en neemt deel aan landelijk pilot-project

Persbericht d.d.: 9 maart 2005

De gemeente Hoorn neemt met woningbouw en scholen in het centrumgebied van Bangert en Oosterpolder deel aan het landelijke pilot-project "Uniformering duurzaam bouwen instrumentarium". Het doel van het project, waarin nog 17 andere gemeenten deelnemen, is de ontwikkeling van een gemeenschappelijke werkwijze bij de realisering van energiezuinige, gezonde en weinig milieubelastende woningen en overige gebouwen als scholen en kantoren. De gemeente Hoorn wil onderzoeken of op deze wijze de energie-ambities van het gemeentebestuur ten aanzien van Bangert en Oosterpolder gerealiseerd kunnen worden.

In het project wordt gebruikgemaakt van het door W/E-Adviseurs en de gemeente Tilburg ontwikkelde communicatie en prestatie-instrument GPR-Gebouw. De afgelopen jaren is al ervaring opgedaan met dit instrument en gebleken is dat het voor alle bij het bouwproces betrokken partijen herkenbaar is. Aandacht voor energie- en milieuaspecten in een vroeg stadium blijkt vrijwel zonder verhoging van de bouwkosten te leiden tot een kwalitatief veel beter resultaat.

Certificaat
Voor de consument heeft het systeem ook een belangrijk voordeel. Elke woning/gebouw krijgt een Kwaliteits - & duurzaamheidscertificaat, waarin met "rapportcijfers" wordt aangegeven hoe de woning scoort op de onderwerpen energie, materialen, afval, water, gezondheid en woonkwaliteit.

Op 5 oktober 2004 besloten B en W van Hoorn aan het pilot-project deel temen. Het project ging op 1 december 2004 van start en heeft een looptijd van 2 jaar. Na evaluatie van het pilot-project wordt advies uitgebracht aan het ministerie van VROM over het rijksbeleid ten aanzien van bouwen en milieu: VROM wil het eindrapport uiterlijk 1 december 2006 ontvangen.

---