CDA

09-03-05
Europese Investeringsbank te onvriendelijk voor MKB

Het midden- en kleinbedrijf heeft onvoldoende toegang tot de faciliteiten van de Europese Investeringsbank.

Daarnaast is het moeilijk om projecten die door de Europese Commissie zijn goedgekeurd te matchen met EIF-leningen. Dit zegt CDA-Europarlementariër Corien Wortmann tijdens de behandeling van het jaarverslag van de EIB in het Europees Parlement.

Wortmann: "Nu zijn er vaak te veel barrières omdat het moeilijk is voor bedrijven om op eigen kracht de overige vijftig procent financiering op te brengen. Kortom; het zou goed zijn als de EIB en de Commissie hun beleid en de uitvoering ervan meer op elkaar afstemmen en integreren." Ook is er een te hoge ondergrens voor kredietverstrekkingen voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Enkel kredietaanvragen van enkele miljoenen euro of meer kunnen in behandeling worden genomen. Daar heeft het MKB weinig aan omdat hun projecten kleiner van omvang zijn. Ook dit moet worden veranderd om de EIB effectiever te laten zijn.

Het CDA vraagt om meer aandacht voor de ondersteuning van het Midden- en Kleinbedrijf. In de praktijk ligt de verantwoordelijkheid voor de promotie en operationalisering bij de banken in de lidstaten. Hierdoor verschillen de vraag en kredietverstrekking sterk per lidstaat. In Nederland is bijvoorbeeld slechts 1 miljard euro verstrekt tussen 1999 en 2003 terwijl in dezelfde periode in Duitsland 15,6 miljard werd besteed.

Wortmann: "Ik roep de EIB op de kredietverstrekking en promotie te versterken vooral in landen die achterblijven. Het Midden- en Kleinbedrijf moet worden betrokken bij het vaststellen van het beleid van de EIB. Ook moet de EIB overleg starten met het MKB om tot meer MKB vriendelijke procedures en promotie te komen. Op die manier worden twee vliegen in één klap geslagen omdat ook de grote administratieve lasten en eisen bij aanvragen via intermediaire instellingen kunnen worden verminderd."

President-directeur Maystad van de EIB heeft toegezegd samen met de Europese Commissie te werken aan formules die meer mogelijkheden bieden voor het verstrekken van risico-kapitaal. Ook gaat de EIB opnieuw onderhandelen met de intermediaire banken in de lidstaten over versoepeling van de voorwaarden van kredietverstrekking, zodat het MKB per saldo meer profijt kan trekken uit EIB-leningen.