Gemeente Delft

TU Delft en gemeente Delft slaan handen ineen voor extra ondersteuning technostarters

Het college van burgemeester en wethouders van Delft heeft ingestemd om samen met de TU Delft extra ondersteuning te bieden aan startende techneuten. Er komt een verzamelgebouw voor technostarters en een businessclub met de naam YES!Delft om het ondernemerschap te stimuleren en kennis uit te wisselen.

De gemeente Delft richt zich binnen het economische beleid op de kenniseconomie. Een belangrijke groep hierin zijn de zogenaamde technostarters, beginnende ondernemers die zich baseren op nieuwe technische vindingen of nieuwe toepassingen. Om meer werkgelegenheid te creëren, heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met een plan om het aantal technostarters te vergroten en het aantal faillissementen te verminderen. De gemeente Delft kiest voor een benadering waarbij starters, ervaren ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid elkaar kunnen versterken.

Incubator

De gemeente Delft wil het starten van een eigen bedrijf stimuleren en het ondernemerschap promoten onder afgestudeerde technostarters. Samen met de TU Delft wordt een zogenoemde 'incubator' gestart; een verzamelgebouw met een professionele kantooromgeving en een inhoudelijk concept waarmee starters hulp op maat wordt aangeboden ten aanzien van marketing, subsidieaanvragen, octrooien, patenten, coaching, netwerk, faciliteiten. De bedoeling is dat er een kruisbestuiving tussen starters onderling wordt gecreëerd. Daarnaast de kunnen de ondernemers gebruik maken van de netwerken en faciliteiten van de Gemeente Delft en de onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten van de TU Delft. De betreffende ondernemers worden geselecteerd volgens vooraf opgestelde selectie criteria. Voor het beheer van de ruimte en de concepten wordt een stichting opgericht met eigen personeel. Deze zomer zullen de deuren van het verzamelgebouw geopend worden.

YES!Delft

Om de aanwezige kennis in Delft te bundelen en uit te wisselen wordt de businessclub Young Entrepreneurs Society Delft (YES!Delft) opgericht. Alle technostarters kunnen hier lid van worden, evenals technische studenten, ondernemers en organisaties die ook een bijdrage willen leveren aan het ondernemersklimaat in Delft. De TU Delft en de gemeente Delft stellen gezamenlijk een marketingcommunicatieplan op om YES!Delft onder de aandacht te brengen bij haar doelgroepen. In samenwerking met faculteiten, studieverenigingen, Stichting netwerk van Jonge Ondernemers, etc worden er activiteiten georganiseerd die te maken hebben met ondernemerschap. Tevens komt er een samenwerking met Kennissociëteit Het Meisjeshuis.

Awareness

Om ondernemerschap te stimuleren bij Delftse studenten en afgestudeerden wordt het project Awareness gestart. Het doel is om bewustwording ten aanzien van ondernemerschap te creëren, zodat er een bewuste keuze gemaakt kan worden tussen werken in loondienst en het opstarten van een eigen bedrijf. Daarnaast worden pre-starters, mensen die met een idee rondlopen, maar nog geen concreet businessplan hebben opgesteld, ondersteund en gestimuleerd hun idee uit te voeren. De gemeente Rotterdam en Delft betalen samen het project.

Noot voor de redactie: (