GroenLinks

Geloofwaardige evaluatie Schiphol vraagt onpartijdige voorzitter

9 maart 2005

Deze week is een commissie ingesteld om toe te zien op een onpartijdige en onafhankelijke evaluatie van de Schipholwet. Tot verbazing van GroenLinks is Hans Blankert benoemd tot voorzitter. Als werkgeversvoorzitter speelde hij een prominente en partijdige rol in de totstandkoming van de wet. Voor een geloofwaardige evaluatie is een andere voorzitter nodig.

Twee jaar geleden is de nieuwe wetgeving voor Schiphol van kracht geworden. Dit is gepaard gegaan met veel tumult, met onzekerheden voor omwonenden en met risico's voor het milieu. Binnenkort zal de nieuwe wetgeving voor Schiphol worden geëvalueerd. Om te garanderen dat deze evaluatie eerlijk en onafhankelijk zal plaatsvinden, is een aparte commissie ingesteld. Deze commissie moet toezien op onafhankelijkheid en onpartijdigheid.

Staatssecretaris Schultz benoemde Hans Blankert deze week als voorzitter van deze commissie. Blankert is een veelgevraagd commissievoorzitter, hij staat op nr. 6 in de GroenLinks-schaduwmacht Top 10. Daarnaast is hij zeer verstrengeld met het bedrijfsleven, getuige de vele commissariaten die hij op zijn conto heeft staan. Maar het belangrijkste probleem met deze benoeming is dat Blankert een belangrijke speler was in de totstandkoming van de nieuwe Schipholwet. Als VNO/NCW-voorzitter had hij uitgesproken opvattingen had over de toekomst van Schiphol. Hij onderhandelde met milieubeweging en Schiphol over de nieuwe wet, in het zogenaamde TOPS-overleg.

GroenLinks vindt het beter om een onafhankelijker voorzitter te benoemen: niet vanwege de persoonlijke kwaliteiten van Blankert, maar vanwege het belang van onpartijdigheid. Je vraagt een oud-directeur van Milieudefensie ook niet om een onafhankelijke commissie over Schiphol voor te zitten. Het is onbegrijpelijk dat de staatssecretaris juist hem benoemt om toe te zien op een onafhankelijk en onpartijdig proces van evaluatie. GroenLinks heeft de staatssecretaris gevraagd in een brief opheldering te geven over haar besluit.

Wijnand Duyvendak