Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


08 maart 2005


Onderwerp: vernielingen Eibergen opgelost.


De politie in de Achterhoek heeft een aantal ergerlijke vernielingen die in de nacht van vrijdag op zaterdag 28/29 januari in het centrum van Eibergen plaats vonden opgelost. De politie heeft hiervoor in de afgelopen periode meerdere jongelui verhoord en drie van hen (16,17 en 19 jaar) worden als de boosdoeners gezien.


Zeer tijdrovend om een duidelijk beeld te krijgen wat ieders aandeel was. Zo kan het onderzoek worden omschreven, dat werd ingesteld naar aanleiding van een groot aantal vernielingen in het centrum van Eibergen.


De zaterdag 29 januari was slechts twintig minuten oud toen de politie een melding kreeg dat er ruiten waren ingegooid bij een winkel aan de J.W. Hagemanstraat. Er zat een groot gat in en zoals de melder aangaf waren de verdachten er al vandoor.


Die nacht werden er elders in het centrum nog 4 grote winkelruiten vernield. Eén ervan bij de HEMA werd een fiets ingegooid die bij een horecazaak gestolen was. De verantwoordelijken van de vernielingen waren verdwenen. Wel trof de politie die nacht een achttal jongelui aan die op de Rekkenseweg een pilsje aan het drinken waren. Er was geen enkele aanwijzing dat zij bij de vernielingen betrokken waren, maar hun namen werden wel opgeschreven. Voor het drinken van bier op de openbare weg kregen ze een bekeuring. Later in het onderzoek bleken zij inderdaad niet verantwoordelijk voor de vernielingen te zijn geweest.


In de daarop volgende dagen heeft de politie diverse aangiften van vernieling van de bewuste ruiten, een autoruit en het afbreken van twee boompjes opgenomen. Men startte een buurtonderzoek en stukje bij beetje kreeg de politie een beeld van de mogelijke verdachten.


Rond de 20-ste februari werden de eerste verdachten van bed gelicht en dit gebeuren bracht andere ouders er toe met hun zoon aan het politiebureau te komen om een verklaring af te leggen. Vanaf die periode zijn er 8 jongelui verhoord. Sommigen werden in verzekering gesteld, anderen konden na een verklaring naar huis of moesten nogmaals terug komen omdat hun afgelegde verklaring niet klopte.


Nu, na afloop van het onderzoek worden de drie jongens als verdachten aangemerkt en het proces-verbaal wordt ter afhandeling aan het Openbaar ministerie in Zutphen gestuurd.


Einde bericht


Nadere informatie:

Bureau Persvoorlichting

Anton de Ronde

055 - 548 60 52



---- --