Gemeente Leiden

CASEMA VERLIEST BEROEP TEGEN AFWIJZING VERHOGING KABELTARIEVEN

Kabelmaatschappij Casema heeft het beroep, dat zij had ingesteld tegen de beslissing van de voorzieningenrechter van de Rechtbank in Den Haag, verloren. Onderwerp van het beroep was de tariefsverhoging die Casema in Leiden wilde doorvoeren.

Op 8 oktober van het vorige jaar oordeelde de voorzieningenrechter in een door de gemeente aangespannen kort gedingprocedure, dat Casema tijdens de zomerperiode van het jaar 2004 -tegen de afspraken met de gemeente in- ten onrechte besloten had de tarieven te verhogen. Casema en de gemeente waren eerder overeengekomen dat in de vakantieperiode geen verandering van tarieven zou plaatsvinden. Daarnaast was reeds in 1992 contractueel tussen de gemeente Leiden en Casema vastgelegd dat de tarieven in Leiden niet verhoogd mogen worden door Casema zonder toestemming van de gemeente Leiden. Deze afspraak maakte deel uit van de verkoop -in 1992- van het Leidse kabelnet aan Casema.

Het Gerechtshof heeft op 3 maart jl. het vonnis van de Voorzieningenrechter bevestigd. Dit houdt in dat Casema de tarieven voor aansluitingen op het kabelnet alleen mag verhogen als de gemeente het nieuwe tarief goedkeurt. In de regel worden de tarieven telkens per 1 januari geïndexeerd.

In tegenstelling tot andere steden in Nederland is de kabelexploitant in Leiden (Casema) verplicht toestemming te vragen aan de gemeente Leiden als het voornemen bestaat de tarieven te verhogen. Deze afspraak zorgt ervoor dat investeringen in het kabelnet alleen in het kabeltarief mogen worden doorberekend als het om investeringen gaat die door de gemeente zijn goedgekeurd. Onwenselijke tariefsverhogingen kunnen zo door de gemeente worden tegengehouden.

Merenwijk

Voor de inwoners van de Merenwijk heeft de uitspraak geen gevolgen. Daar geldt het contract dat Casema met de gemeente heeft, niet. Het kabelnet in de Merenwijk is aangelegd door en was bij de start ervan in handen van de Stichting Kabelnet Merenwijk (SKM). Zes jaar geleden werd het kabelnet in de Merenwijk door de SKM aan Casema verkocht. De periode dat Casema volgens afspraak in die wijk nog een aantal jaren gereduceerde tarieven zou berekenen is inmiddels voorbij. Casema heeft de tarieven in de Merenwijk sinds vorig jaar beduidend verhoogd.

Nadere informatie:
Hein van Woerden, afdeling Communicatie dienst Informatie en Dienstverlening, tel. (071) 516 50 57


---- --