Gemeente Amsterdam

Lees over Amsterdamse stedenbouw
9 maart 2005 - Anne Hofstede
Verbouwd, opgeknapt en uitgebreid met nieuwe wijken: Amsterdam is de laatste twintig jaar erg veranderd. En de vernieuwing is nog lang niet afgelopen. Lees erover in twee nieuwe boeken over stedenbouw.

Impact

Cover Impact

'Impact, Amsterdamse stedenbouw na 1986' is een tweetalige (Engels/Nederlands) gids over stedenbouw in Amsterdam . Het biedt een overzicht van de belangrijkste projecten in de afgelopen twintig jaar. Het jaar 1986 is als startpunt gekozen omdat toen bekend werd dat de Olympische Spelen niet naar Amsterdam kwamen. Het 'Olympisch dorp' Nieuw Sloten werd in sneltreinvaart ontwikkeld tot de eerste stadsuitbreiding volgens het compacte-stadmodel. 'Impact' vertelt over de ontwikkelingen sindsdien, de stadsuitbreidingen (Nieuw Sloten, IJburg), de waterfrontontwikkeling (KNSM-eiland, Java-eiland en Borneo-Sporenburg), de Zuidas en de vernieuwing van naoorlogse wijken (Westelijke Tuinsteden, Bijlmermeer).

4 x Amsterdam

Zuidas foto CIID
Amsterdam blijft veranderen. Er moeten honderdduizend extra woningen komen en er zijn driehonderd vernieuwingsprojecten gaande. Het boek '4 x Amsterdam, ontwerpen aan de stad' geeft een nieuwe visie op al deze ontwikkelingen. De auteur onderscheidt vier leefmilieus: de gridstad op de veenplak, de waterstad rond het IJ, de poldersteden in de droogmakerijen en de woonparken langs de linten. Het boek is geïllustreerd met tekeningen, kaarten en foto's.

Beide boeken zijn vanaf 10 maart te krijgen in de betere boekhandel. Prijs EUR 29,95.

© Gemeente Amsterdam