Gemeente Zwolle

Connexxion gekozen tot stadsdienst in Zwolle

Op 9 maart 2005 is bekend geworden dat de provincie Overijssel Connexxion de stadsdienst heeft gegund voor de periode vanaf september 2005. Connexxion heeft in een openbare aanbestedingsprocedure het beste bod uitgebracht.


1
De gemeente Zwolle heeft vorig jaar middels een door de gemeenteraad behandelde notitie haar wensen verwoord voor de aanbesteding. De provincie heeft die notitie gebruikt voor het opstellen van het programma van eisen. Met de uitkomst van de aanbesteding wordt een groot aantal wensen van de Gemeente Zwolle vervuld:
er komt op alle reguliere lijnen overdag een kwartierdienst. Dit heeft tot gevolg dat de aansluitingen onderling en op de trein sterk verbeteren;
het Zwolle Retour wordt op zaterdag gehandhaafd (zonder financiële bijdrage van de gemeente Zwolle). Connexxion biedt daarnaast een ¤1,- tarief, voor een enkeltje gedurende de rest van de week; alle reguliere lijnen worden gereden met alleen maar lagevloerbussen; alle bussen krijgen roetfilters, waardoor de uitstoot van schadelijke stoffen wordt beperkt;
de Plusbus wordt gehandhaafd (en uitgebreid naar Gerenlanden/Gerenbroek);
er is veel aandacht voor marketing.

De nieuwe routes zullen zich in de praktijk moeten bewijzen. De nieuwe lijnvoering biedt, naast plaatselijk grotere loopafstanden vooral veel voordelen. Zo komen er snellere routes vanuit de wijken naar de binnenstad en het station. In Zwolle Zuid en in de Aa-landen/Holtenbroek ontstaat de mogelijkheid om van de ene kant van de wijk naar de andere kant te reizen, zonder eerst naar het station te hoeven. Zo kan je rechtstreeks van de Aa-landen naar Holtenbroek. Bovendien zullen de grote eenzijdig gereden lussen in Holtenbroek, de Aa-landen en Zwolle Zuid verdwijnen, waardoor er kortere reistijden ontstaan en er minder wordt omgereden.

Het is duidelijk dat ook Zwolle profiteert van de voordelen van openbare aanbesteding van het openbaar vervoer en de concurrentie die dit met zich meebrengt. Zo wordt er voor het beschikbare geld meer vervoer geboden. De gemeente is verheugd dat meerdere vervoerders goede aanbiedingen hebben gedaan. Dit wijst er op dat Zwolle markttechnisch een aantrekkelijke concessie is om op in te schrijven. Zwolle ligt dan ook op een grens tussen noord-, midden-, en oost-Nederland en vormt zo voor vervoerders een mogelijkheid om nieuwe markten te betreden.


---