Praktijkonderzoek Veehouderij

De Marke heeft een honderd tonner!

Dat melkkoeien ook onder de strenge omstandigheden van De Marke instaat zijn veel melk te produceren bewees De Marke Jantje 30. Tijdens de Melk Productie Registratie van 4 februari bereikte zij een levensproductie van 100.283 kg. De Marke Jantje 30 is een dochter van Sunny Boy uit een Lidgerwood uit een Mutual. Ze is geboren op 22 januari 1994. Produceerde in ruim 8,5 lactaties, 2742 dagen, 100.283 kg melk, 4.08% vet, 3,35% eiwit, gem. dagproductie. 36.6 kg.

Jantje heeft in haar leven het één en ander voor de keizen gehad, zowel letterlijk als figuurlijk. Als vaars heeft ze het laatste winter met voederbieten meegemaakt. Haar eerste lactatie is ze er mee gestart. Aan haar 1e lijst is te zien welk effect voederbieten hadden: krappe liters met hoge gehaltes. Daarna zijn er tijden geweest met veel maïs en maïskolven sillage in het rantsoen, weinig pensenergie en veel darmenergie. Ook die periodes zijn terug te vinden met veel liters en laag vetgehalte. Het eiwit niveau in de voeding was altijd laag, regelmatig te laag. Dat was immers de taak van een (proef)melkkoe op De Marke: grenzen verkennen en ontdekken en hoe die verlegd kunnen worden.

De Marke Jantje 30 heeft 9 maal gekalfd. Ze gaf 3 stierkalveren en 6 vaarskalveren, waarvan er nu nog 4 op De Marke aanwezig zijn. Ze is een echte Sunny Boy dochter met bijbehorend karakter. Dat karakter heeft haar mede instaat gesteld deze prestatie onder deze omstandigheden te realiseren. Sterke koeien die probleemloos produceren ook onder sobere omstandigheden dat zijn de koeien van de toekomst.

---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 07-03-2005 09:56.
Mail vragen en opmerkingen over de De Marke - Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl Ga naar Wageningen UR