Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol reikt eerste Jan Dellaert Award uit aan Air France - KLM

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
9 maart 2005                                                  
Amsterdam Airport Schiphol heeft vandaag een speciale prijs uitgereikt aan Air France - KLM. Deze Jan Dellaert Award markeert de grote verdiensten van de nationale luchtvaartmaatschappij voor en de nauwe band met Schiphol sinds de eerste vlucht van KLM op Schiphol in 1920. Daarnaast is de prijs een waardering voor de garanties die de maatschappij heeft gegeven om de positie van Amsterdam Airport Schiphol en Nederland als een van de belangrijke luchtvaartcentra in de wereld in de komende jaren mee te helpen behouden. De prijs is vernoemd naar de 'vader van Schiphol', Jan Dellaert, Schiphols grondlegger en eerste stationschef. De prijs werd door Gerlach Cerfontaine, president-directeur van Schiphol Group, uitgereikt aan Frank de Reij, senior vice-president Ground Services van KLM. Dat gebeurde tijdens de uitreiking van de 'Schiphol Awards', die de luchthaven jaarlijks toekent aan luchtvaartmaatschappijen en overige ketenpartners die het afgelopen jaar op Schiphol op diverse terreinen een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd.

Dit jaar was het de derde keer dat Amsterdam Airport Schiphol deze 'Award Ceremony' organiseerde. De Jan Dellaert Award werd voor het eerst uitgereikt, en is bestemd voor een organisatie of persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de luchtvaartindustrie in Nederland en Amsterdam Airport Schiphol.

Punctuality Awards
De uit Hongkong afkomstige lijndienstmaatschappij Cathay Pacific Airways en de Deense lijndienstmaatschappij Maersk Air zijn uitgeroepen tot meest stipte intercontinentale en Europese luchtvaartmaatschappij op Schiphol van het jaar 2004. Cathay Pacific Airways won deze Punctuality Award ook al voor het jaar 2003.

Cathay Pacific vliegt sinds eind oktober 1986 op Schiphol en heeft in 2004 88,1% van haar vijf vluchten per week van en naar Hongkong binnen schematijd uitgevoerd. Maersk Air vliegt sinds 1990 drie keer per dag van en naar Billund en heeft in 2004 90,1% van deze vluchten binnen schematijd uitgevoerd.

Cargo Award
DAS Air Cargo kreeg de Cargo Award voor haar inspanningen op de Afrikaanse markt, waarin deze vrachtmaatschappij ondanks de economische problemen in de regio toch een volwaardig netwerk van verbindingen heeft opgebouwd.

Ground Handling Award
Het afhandelingsbedrijf Martinair won de Ground Handling Award, omdat het door zijn klantgerichte houding een grote bijdrage levert aan aantrekkelijkheid van Schiphol. De toekenning van deze prijs aan het bedrijf was onder meer gebaseerd op een onderzoek onder operationeel personeel van Schiphol dat dagelijks met de afhandelingsbedrijven werkt.

Efficient Airline Awards
easyJet heeft voor het derde jaar achtereen de Efficient Airline Award voor passagiersvervoer binnen Europa gewonnen. Japan Airlines werd met dezelfde prijs bekroond voor het intercontinentale passagiersvervoer. Beide maatschappijen hebben de verblijfstijd op Schiphol het meest efficiënt weten te benutten. Dit wordt gemeten door middel van een 'efficiency index', waardoor de prestaties op het gebied van gate- en opstelplaatsbezetting van alle op de luchthaven opererende luchtvaartmaatschappijen ongeacht vliegtuigtype of lading met elkaar vergeleken kunnen worden. De Efficient Airline Award voor vrachtmaatschappijen voor 2004 ging naar Korean Air.

Low cost maatschappij easyJet vliegt al negen jaar op Schiphol en voert momenteel dagelijks 22 vluchten uit op bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa. Japan Airlines is sinds 1966 actief op Schiphol en voert een dagelijkse vlucht uit van en naar Tokio. Korean Air vliegt vier keer per week met een full freighter van en naar Korea.

Noise Abatement Award
Régional, een dochter van Air France, en United Airlines zijn verkozen uitgekozen als luchtvaartmaatschappijen met naar verhouding het grootste aantal meest geluidsarme toestellen op Europese en intercontinentale routes.

Régional opereert sinds 2001 op Schiphol en vliegt zeven keer per dag met Embraer regional jets naar verschillende bestemmingen in Frankrijk. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines vliegt al veertien jaar op Schiphol en maakte in 2004 gebruik van Boeing 767 en 777's voor haar dagelijkse vluchten naar Chicago en Washington

017-2005/mb


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl
---- --