Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG NIET TEVREDEN MET UITKOMSTEN ALGEMEEN OVERLEG HUURBELEID

De VNG is niet tevreden met de uitkomsten van het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer van 8 maart jl. over het huurbeleid. Op belangrijke punten zoals het leveren van regionaal maatwerk en de versterking van de positie van gemeenten zijn door de minister onvoldoende toezeggingen gedaan.

Overgangsgebied trekt partijen over de streep
Het CDA en D66 stemden in met de voorstellen van de minister voor de modernisering van het huurbeleid. In februari moest de minister onder druk van het CDA haar plannen aanpassen. De invoering van het zogenaamde overgangsgebied voor 20% van de huurvoorraad kan op steun rekenen van beide partijen. Vooral het feit dat hiervoor geldt dat pas geliberaliseerd mag worden als er voldoende gebouwd gaat worden, heeft de partijen over de streep getrokken. Ten aanzien van de berekening van het huurplafond in het overgangsgebied komt de minister, op verzoek van de VVD, met alternatieve berekeningstechnieken. Het huidige huurplafond dat maximaal 5,4% van WOZ-waarde bedraagt, wordt te complex bevonden. Gekeken wordt of het Woningwaarderingstelsel kan worden gebruikt.

Positie Gemeenten
Zowel het CDA en D66 hebben gevraagd om een versterking van de positie van gemeenten. De minister erkent dat er een versterking nodig is maar vertaalt dit vervolgens naar het maken van prestatieafspraken tussen gemeenten en corporaties en de aanpassing van de huisvestingswet. Ook ten aanzien van het tegengaan van segregatie vertrouwt de minister op afspraken tussen lokale partijen. Gemeenten krijgen geen aanvullende instrumenten om hierover afdwingbare afspraken te maken.

Regionale uitwerking percentage woningtekort onduidelijk In 2008 en in 2010 zal worden bekeken of het woningtekort is