Gemeente Lisse

09-03-2005 Ondertekening samenwerkingsovereenkomst gemeenten Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout

De colleges van Hillegom, Lisse en
Noordwijkerhout hebben op 8 maart 2005 een intentieverklaring ondertekend. In deze overeenkomst is vastgelegd, dat de drie gemeentes de intentie hebben om op korte termijn te starten met het ontwikkelen van een gezamenlijke strategische visie voor de drie gemeentes voor de komende 15 à 20 jaar. Vooruitlopend hierop zal waar mogelijk al worden samengewerkt op het gebied van uitvoerende en beleidsvoorbereidende taken, voorzover die samenwerking wordt gedragen.

Tijdens de persconferentie die plaatsvond om 16.30 uur in het gemeentehuis in Lisse is de samenwerking door de drie burgemeesters van deze gemeentes toegelicht. Raadsleden en de personeelsleden werden al vóór de persconferentie geïnformeerd over de samenwerking.

Waarom samenwerken?
Voor samenwerking is o.a. gekozen, omdat een aantal gemeentelijke taken soms beter op grotere schaal kan worden uitgevoerd. Ook staan de gemeentes sterker bij de provincie en de rijksoverheid wanneer sommige gemeenschappelijke belangen gezamenlijk behartigd worden. U kunt hierbij denken aan het behoud van het open landschap in de Noordelijke Bollenstreek. Daarnaast kan samenwerking ten goede komen aan de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger en kan de kwetsbaarheid van de gemeentes door samenwerking worden verminderd.

Waarom geen fusie?
Een fusie, zoals bij de gemeentes Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, heeft niet de voorkeur van de drie gemeentes. Zowel Lisse en Hillegom, als Noordwijkerhout willen zelfstandig blijven, maar zien in dat een kleine gemeente relatief kwetsbaar is. De voorkeur gaat daarom uit naar niet-vrijblijvende samenwerking.

Waarom geen samenwerking met Noordwijk?
De gemeente Noordwijk heeft ervoor gekozen om vooralsnog niet mee te doen, maar mocht Noordwijk op haar besluit terugkomen, dan staat de deur open.

Instelling stuurgroep en klankbordgroep
Om het gehele proces goed te laten verlopen, zullen de drie colleges een stuurgroep en een klankbordgroep instellen. De stuurgroep zal bestaan uit vertegenwoordigers van de colleges uit de drie gemeentes, ondersteund door de gemeentesecretarissen. Het voorstel is om de klankbordgroep samen te stellen uit vertegenwoordigers van de gemeenteraden. De klankbordgroep kan worden ondersteund door de griffiers.

Opstellen strategische visie
Een extern bureau zal de opdracht krijgen om op basis van de intentieverklaring een strategische visie voor de Noordelijke Bollenstreek op te stellen. Deze strategische visie zal gericht zijn op landschap en natuur, economische zaken en toerisme, verkeer en vervoer, milieu, ruimtelijke ordening, onderwijs en educatie, wonen, volksgezondheid en welzijn. Hieraan zal een strategisch beleidsplan worden gekoppeld voor de komende 5 à 10 jaar. De beleidsstukken worden voor eind 2005 aan de gemeenteraden voorgelegd.

Hoe ziet de planning eruit?

* Ondertekening intentieverklaring op 8 maart 2005 (is inmiddels gebeurd);

* Een extern bureau krijgt de opdracht om een strategische visie voor de Noordelijke Bollenstreek op te stellen;
* Vaststelling beleidsstukken door de raad vóór eind 2005;
* Evaluatie samenwerking in het laatste kwartaal van 2007.

De colleges van Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout 8 maart 2005