ST. RADIO LA BENEVOLENCIJA

Ervin Staub in Nederland - beheersen van inter-etnisch geweld

ERVIN STAUB BEZOEKT AMSTERDAM
Over het ontstaan van conflicten tussen bevolkingsgroepen en hoe ze te beheersen

'Perpetrators tend to defend themselves from feelings of empathy and guilt, even after they are defeated and stopped, often by continuing to devalue their victims and maintaining their belief in the destructive ideology that has guided them.'
Ervin Staub op de website van 'The International Committee of the Red Cross'

Amsterdam, 9 maart 2005

VERWIJDERING TUSSEN BEVOLKINSGROEPEN IN NEDERLAND

Dat het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen in Nederland niet vlekkeloos verloopt, was voor de moord op Theo van Gogh al duidelijk. Verschillen tussen mensen werden op z'n gunstigst getolereerd, maar in diverse gevallen was er sprake van onbegrip of zelfs angst, wantrouwen en afkeer. Na twee november is duidelijk geworden dat Nederland een probleem heeft waarvoor vooralsnog geen oplossing is gevonden.

TOEPASSING THEORIE IN DE PRAKTIJK
Ervin Staub doceert psychologie aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst.
Hij is specialist op het gebied van de oorzaken van geweld tussen groepen, genocide en massamoord. Hij ontwikkelde een model dat dergelijk geweld verklaart.
Kernbegrippen van zijn theorie zijn het het manipuleren van mensen via 'unhealed wounds', het fenomeen van .scapegoating. en het systematisch discrimineren, uitsluiten en ontmenselijken van bevolkingsgroepen. Bijzonder is dat Ervin Staub zich ook bezighoudt met toepassing van zijn model in de praktijk. In Rwanda wordt een wekelijkse soap op de radio uitgezonden . 'Musekeweya' (opgaande zon) - waar op basis van zijn theorie radioprogramma's zijn ontwikkeld onder de noemer 'Rwanda Reconciliation Radio Project'. Via 'soaps', interviews, debatten, poezie en diverse andere wegen wordt de theorie van Ervin Staub ingezet om een bijdrage te leveren aan traumaverwerking en het overbruggen van tegenstelllingen tussen bevolkingsgroepen.

ERVIN STAUB IN NEDERLAND
Van 11 tot en met 17 maart zal Ervin Staub Nederland bezoeken. Op uitnodiging van de Gemeente Amsterdam zal hij een lezing geven voor beleidsambtenaren waarbij hij zijn model zal toepassen op de situatie in Amsterdam.
Stichting Radio La Benevolencija, de initiatiefnemer van het Rwanda radio-project, is voornemens een Nederlandse campagne te starten op basis van het model van Ervin Staub. De gedachten gaan uit naar het ontwikkelen van een educatieve TV soap, maar het onderzoek naar andere geschikte formats, uitingen of mediasoorten is nog niet afgerond. Op maandag 14 maart vanaf 17 uur zal Ervin Staub een lezing houden die open staat voor het publiek en bestaat er aansluitend gelegenheid om hem vragen te stellen.
Deze lezing vindt plaats bij Noterik, Prins Hendrikkade 120 te Amsterdam (vlakbij C.S.).

Voor interviews/persaanvragen kunt u contact opnemen met Louise Koopman, t: 06 147 139 12, e: lkoopman@labenevolencija.org Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Radio La Benevolencia, Anneke van Hoek, t: 06-12821567/020-6166599. Zie ook www.labenevolencija.org


09 mrt 05 17:21