Provincie Utrecht

Persbericht

Project Energie uit Asfalt Veenendaal van de baan

9-3-2005
Provincie Utrecht, gemeente Veenendaal en Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost C.V. hebben in goed overleg besloten het project Energie uit Asfalt te beëindigen. Het voornemen was om 170 woningen in Dragonder-oost (zuid) op een energiezuinige manier van verwarming en koeling te voorzien. Echter, het project blijkt mede om financiële redenen niet haalbaar.

Bij Energie uit Asfalt wordt energie (warmte en koude) opgewekt door buizen in het asfalt. In deze buizen stroomt water wat, afhankelijk van de temperatuur, wordt verwarmd of gekoeld en vervolgens opgeslagen in de bodem (aquifer). Het warme zomerwater wordt in de winter gebruikt voor verwarming (waarbij de temperatuur van het water opgewaardeerd wordt door een warmtepomp) en het koude winterwater voor koeling in de zomer. Sinds 2001 is onderzocht of dit vernieuwende energieconcept technisch en financieel verantwoord tot stand zou kunnen komen in de wijk Dragonder-oost (zuid). Een dergelijk onderzoek doorloopt diverse stadia en kost veel tijd en inspanning van alle initiatiefnemers.

Haalbaarheid
Tijdens de onderzoeksperiode is gebleken dat het project technisch haalbaar is voor de locatie Dragonder-oost (zuid). Echter, de financiële haalbaarheid bleek problematisch vanwege onder andere de maandelijkse energielasten van de toekomstige bewoners. Als uitgangspunt is genomen dat consumenten 'Niet Meer Dan Anders' betalen (het NMDA-principe). Dit betekent dat de maandelijkse energierekening van het nieuwe concept niet hoger mag zijn dan de maandelijkse energierekening van een traditionele gasverwarming. Op de langere termijn is dit nu zeer moeilijk te garanderen.

Om het project extra te ondersteunen hebben de enthousiaste initiatiefnemers provincie Utrecht, gemeente Veenendaal en Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost C.V. diverse bijdragen en subsidies beschikbaar gesteld. Helaas is gebleken dat dit niet toereikend is voor dit project en deze locatie. Daarbij komt de planning van de realisatie van Dragonder-oost (zuid) en de rondweg in de knel als nu nog verder gezocht wordt naar oplossingen. De partijen hebben hun uiterste best gedaan door alle mogelijkheden te onderzoeken om het project te kunnen realiseren. Zij betreuren het dat ze op deze wijze geen bijdrage hebben kunnen leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot.

Reductie CO2-uitstoot
De woningen zullen zeker nog wel een energieprestatie krijgen die 10% onder het wettelijke vereiste ligt. En de initiatiefnemers stellen alles in het werk om de energieprestatie in de wijk Veenendaal-oost daarnaast verder te optimaliseren.

Laatst gewijzigd op 03/09/2005 03:58:51 PM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl