KBC


KBC verkoopt belang in FBD (Ierland) (09/03/05)

KBC Verzekeringen, een 100% dochtermaatschappij van KBC Groep NV, heeft haar belang in FBD Holdings plc verkocht. Als gevolg van die transactie heeft KBC Verzekeringen geen aandelen meer in eender welke maatschappij van de FBD Groep.

Tot nu bezat KBC Verzekeringen 22,1% van FBD Holdings plc, dat genoteerd staat aan de beurzen van Dublin en Londen. Al in november 2004 verkocht KBC Verzekeringen aan Farmer Business Developments plc haar belang van 20,3% in dat bedrijf, dat de belangrijkste aandeelhouder is van FBD Holdings plc. In diezelfde periode vorig jaar verkocht KBC Verzekeringen haar belang (van 49,9%) in FBD Life & Pensions Limited, een dochtermaatschappij van FBD Holdings plc die zich voornamelijk richt op levensverzekeringen en beleggingsadvies. De investering van KBC Verzekeringen in FBD Holdings plc dateert van voor de fusie van KBC in 1998. De oorsprong van KBC's betrokkenheid in FBD ligt in de participatie van het voormalige ABB Verzekeringen als een van de oprichtende investeerders in 1970, in FBD Insurance plc, de grootste maatschappij van de FBD Groep.

De beslissing van KBC Verzekeringen om haar aandeelhouderschap in FBD te verkopen, weerspiegelt haar strategie. Het belang van KBC in FBD wordt niet langer als strategisch beschouwd aangezien het KBC geen mogelijkheid biedt tot een meerderheidsbelang, wat het voornaamste element is dat KBC Groep voor ogen houdt bij elk strategisch aandeelhouderschap. Met de verkoop van het KBC-belang in FBD Holdings plc kan KBC Verzekeringen een aanzienlijke meerwaarde opstrijken van ongeveer 90 miljoen EUR. KBC Groep NV blijft wel actief in Ierland via IIB Bank (Irish Intercontinental Bank). IBB Bank is een dochtermaatschappij van KBC Bank en een handelsbank die zich richt op Ierse bedrijven, met een cliënteel die de meeste van de vooraanstaande Ierse ondernemingen omvat, alsook de multinationals die actief zijn in Ierland. Onder haar cliënten telt zij ook een groot aantal mid-caps, terwijl haar dochtermaatschappij IBB Home Loans and Finance particulieren bedient. KBC Groep NV blijft in Ierland verder ook actief via KBC Asset Management Ltd, een 100%-dochtermaatschappij van KBC Asset Management. KBC Asset Management Ltd. is onder andere actief in vermogensbeheer voor Ierse institutionele cliënten, onderhoudt een uitgebreid netwerk met derde distributeurs en doet aan actief beheer van aandelenfondsen.