Gemeente Hilversum

Eigen halte voor minder validen op Groest

Met het voorstel om op de Groest een speciaal perron en een wachthuisje in te richten voor gehandicapten spelen B&W in op een dringende vraag van minder validen, vervoerders en de gemeenteraad. Als de raadscommissie Verkeer en Buurt in april positief op het voorstel reageert kunnen de voorzieningen voor de zomer worden aangelegd.

Achtergrond
Veel ouderen en minder validen maken voor hun dagelijkse verplaatsingen gebruik van het Regionaal Aanvullend Vervoer (RAV) in het kader van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG). Het centrum van Hilversum is voor een grote groep gebruikers een belangrijke bestemming. De gebruikers zijn veelal slecht ter been en kunnen beperkt lopen. Voor hen is het van belang dat de vervoerder hen zo dicht mogelijk bij het centrum kan afzetten en ophalen. In de praktijk is dat op de Groest, ter hoogte van het politiebureau. Het in- en uitstappen gebeurt momenteel op straat.

Voorstel
Burgemeester en Wethouders willen naast de bestaande bushalte een tweede verhoogd perron aanleggen en daar het wachthuisje op aansluiten. In het voorstel wordt veel aandacht geschonken aan de toegankelijkheid voor de doelgroep. Vanaf het verhoogde perron kunnen minder validen straks gemakkelijker instappen. Het perron is aan weerszijden oprijdbaar met rollators en rolstoelen. Het wachthuisje bij de nieuwe RAV-halte krijgt dezelfde uitvoering als de nieuwe bushokjes die deze maanden in Hilversum worden geplaatst. Het is goed verlicht en naast een houten bank is er voldoende ruimte voor gebruikers die op het vervoer wachten.