Universiteit van Amsterdam

De beste methode om de ziekte van Hirschsprung vast te stellen


Promotie Geneeskunde


donderdag 10 maart 14.00 uur

Gezonde zuigelingen die na een voldragen zwangerschap geboren worden, hebben vrijwel allemaal uiterlijk 48 uur na de geboorte hun eerste ontlasting (meconium). Bij te vroeg geborenen of zuigelingen met een laag geboortegewicht duurt dat vaak langer. Dit kan wijzen op de ziekte van Hirschsprung (een aangeboren afwijking van de darm waarbij de zenuwcellen van de darm niet goed zijn aangelegd), die leidt tot afwijkingen in het defecatiemechanisme. Fleur de Lorijn vergeleek drie diagnostische methoden om deze ziekte bij zuigelingen vast te stellen: het rectum zuigbiopt (RZB), de colon-inloop (CI) en de anorectale manometrie (ARM). RZB had de hoogste sensitiviteit en specificiteit. Bij prematuren is een RZB echter vaak te invasief; ARM is dan een goed en veilig alternatief.

Mw. F. de Lorijn: Constipation in (early) infancy and childhood. Pathogenesis and diagnostic procedures. Promotor is prof. dr. H.S.A. Heymans.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.