ANBO

Sollicitatieplicht 57,5 jarigen

10-03-2005

Minister De Geus van SZW heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij op dit moment werkt aan een regeling die langdurig WW-gerechtigden die omvangrijke vrijwilligers- of mantelzorgtaken verrichten, vrijstelt van de plicht om te solliciteren. Om voor de vrijstelling in aanmerking te komen moet iemand drie jaar WW hebben ontvangen en minimaal 20 uur per week als vrijwilliger en/of mantelzorger actief zijn.

In de nieuwe regeling wil de minister twee criteria opnemen waaraan iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor vrijstelling. Ten eerste moet iemand drie jaar een WW-uitkering met sollicitatieplicht hebben ontvangen voordat vrijstelling kan worden verleend. Op die manier heeft iemand voldoende kans gehad weer werk te vinden. In de praktijk betekent dit dat alleen oudere WW-gerechtigden van deze regeling gebruik kunnen maken.
Ten tweede moet iemand een substantieel aantal uren (minimaal 20 uur) vrijwilligerswerk verrichten of mantelzorg verlenen.

Op 3 februari 2004 heeft het kabinet een adviesaanvraag aan de Sociaal-Economische Raad (SER) gezonden over de toekomst van de WW. De vrijstellingsregeling zal te zijner tijd betrokken worden bij de besluitvorming rond de toekomstbestendige vormgeving van de WW. Gelet op de SER-adviesaanvraag en de vragen rond afbakening van de begrippen vrijwilligerswerk en mantelzorgtaken, kan de regeling in deze vorm dus tijdelijk zijn.

De beoogde invoeringsdatum is 1 juli 2005. Bij invoering van de regeling per 1 juli 2005 zal deze medio 2007 worden geëvalueerd.

De ANBO blijft van mening dat drie jaar lang (vaak vruchteloos) solliciteren tijdverspilling en zeer frustrerend is. We hopen dat, mede door de druk van de FNV* en de Cliëntenraad CWI* de regeling verbeterd wordt.


* FNV: Op dinsdag 1 maart bezocht FNV Bondgenoten samen met oudere werklozen, twaalf

Centra voor Werk en Inkomen (CWIs) door het hele land om de directeuren te vragen om

werk. De FNV wil geen sollicitatieplicht zonder ook een aannameplicht voor werkgevers.


* De Cliëntenraad CWI wil af van de sollicitatieplicht en meer ondersteuning voor oudere

werkzoekenden. Uit cijfers van het CWI blijkt 98% van oudere werkzoekenden niet door het

CWI aan werk te kunnen worden geholpen.