STICHTING NEDERLAND SCHOON
http://www.nederlandschoon.nl

Goed afvalbakkenbeleid leidt tot 50% reductie zwerfafval

Goed plaatsingsbeleid afvalbakken leidt tot 50% reductie zwerfafval

Den Haag, 9 maart 2005 - Uit recent onderzoek van de Stichting Nederland Schoon, CROW en de NVRD is gebleken dat doordachte vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud van afvalbakken kan leiden tot een reductie van het zwerfafval van 10 tot 50%. Hoe dit te realiseren valt, is weergegeven in het rapport 'Afvalbakken in de openbare ruimte. Leidraad voor vormgeving, plaatsing, lediging en onderhoud'. Op donderdag 10 maart 2005 organiseren Nederland Schoon, de gemeente Dordrecht, CROW, de NVRD en advies- en ingenieursbureau Tauw een workshop voor gemeenten over dit onderwerp, waar 150 gemeenten aan deelnemen. De workshop vindt plaats in de gemeente Dordrecht, die als eerste gemeente in Nederland de buitenruimte volgens de leidraad heeft ingericht. Tijdens de workshop wordt het rapport officieel overhandigd aan de heer H.B. Gijs, symbool van de meest sympathieke afvalbak van Nederland.

Terreinbeheerders van de openbare ruimte dienen volgens het rapport goed op de hoogte te zijn van de eisen waaraan een afvalbak moet voldoen. Zij hebben er baat bij om te weten hoe je de afvalbakken het beste in de ruimte kunt opstellen, met welke frequentie ze moeten worden geleegd en wat minimaal de vereiste staat van onderhoud dient te zijn. Ook speelt de omgeving waarin de bak staat een belangrijke rol. Een eindeloos strand bijvoorbeeld stelt andere eisen aan de inrichting dan een klein dorpsplein. En zo zijn er nog tal van andere factoren die het effect van de afvalbak bij het bestrijden van zwerfafval positief kunnen beïnvloeden.

Om de kennis uit het rapport op de juiste wijze in de praktijk te brengen, wordt een workshop georganiseerd op donderdag 10 maart 2005 in Dordrecht. De workshop is bestemd voor functionarissen die het bestrijden van zwerfafval tot hun taken en verantwoordelijkheden mogen rekenen. In samenwerking met de gemeente Dordrecht is Nederland Schoon aan de slag gegaan met een nieuwe opstelling van afvalbakken. De oude situatie is in kaart gebracht en vastgelegd. Over de nieuwe situatie en de behaalde resultaten wordt tijdens de workshop van 10 maart a.s. verslag uitgebracht. Aanwezigen gaan met eigen ogen in de stad aanschouwen hoe de nieuwe situatie eruit ziet met 166 nieuw geplaatste robijnrode afvalbakken. Eén van de resultaten is dat doordat de afvalbakken op de juiste plaatsen zijn gezet, er minder zwerfafval ligt.

Noot voor de redactie,