Ministerie van Justitie

Minister Donner geschokt door uitkomsten rapport Inspectie jeugdzorg 10 maart 2005

Jeugdzorg in Noord-Holland en de Raad voor de Kinderbescherming hebben gefaald in het drama van de 3-jarige peuter Savanna vorig jaar september. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Jeugdzorg (IJZ).

Het meisje Savanna uit Alphen aan den Rijn werd vorig jaar dood gevonden in de kofferbak van haar moeders auto. Voor die tijd was zij door haar ouders herhaaldelijk mishandeld. Ook was zij ondervoed en verwaarloosd.

Minister Donner en Staatssecretaris Ross van VWS zijn geschokt door de uitkomsten van het rapport. De Inspectie jeugdzorg heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het hulpverleningsproces aan de peuter. De ministers hebben de Tweede Kamer hierover per brief geïnformeerd.

Het rapport laat geen andere conclusie toe dan dat sprake is van een aantal ernstige tekortkomingen in de werkwijze en uitvoering van de ondertoezichtstelling (ots)-taak door het Bureau Jeugdzorg Noord-Holland, aldus de ministers. De IJZ richt zich met een aantal aanbevelingen tot de betrokken instellingen, de provincie, de Staatssecretaris van VWS en de Minister van Justitie.

Minister Donner Justitie wijst er op dat hij naar aanleiding van eerdere bevindingen van de inspectie een aantal maatregelen in gang heeft gezet. Een van de maatregelen is de ontwikkeling van een nieuwe werkwijze voor de uitvoering van ots.

Persbericht: Geschokte reacties op rapport Inspectie jeugdzorg