VU Medisch Centrum

Afspraken gemaakt voor de toekomst
VU medisch centrum en Achmea doorbreken wantrouwen

Het VU medisch centrum en zorgverzekeraar Achmea hebben eergisteren in een publieke discussie het wederzijds wantrouwen grotendeels weggenomen. Het was voor het eerst dat een universitair medisch centrum en één van de grootste zorgverzekeraars in Nederland op deze wijze met elkaar spraken. De discussie ging over de invulling van het nieuwe zorgstelsel, waarmee marktwerking zijn intrede zal doen in de ziekenhuiszorg.

Het VU medisch centrum en Achmea bespraken ondermeer hoe kwaliteit vertaald zou kunnen worden in verantwoorde zorginkoop, informeerden elkaar over de dure medicijnregeling, spraken over de rol van universitair medische centra in een zorgstelsel dat gebaseerd is op marktwerking en informeerden elkaar over nieuwe zorgarrangementen. Naast afspraken voor hernieuwd overleg zijn er ook concrete initiatieven gehonoreerd. Ook zijn de belangen en dilemmas van de zorgverzekeraar en een universitair medisch centrum duidelijk gemaakt.

De afgelopen zeven jaar hebben opeenvolgende ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de zorgverzekeraars een regierol toebedeeld in het organiseren en stroomlijnen van de ziekenhuiszorg. Met name de universitair medisch centra verzetten zich tegen al te ver doorgevoerde marktwerking. Zij voorzien dat dit geen garantie zal bieden voor een goede invulling van de universitaire taken: onderzoek, opleiding en topreferente zorg. Verder vrezen zij dat met name zorg zal worden ingekocht bij de goedkoopste en snelst producerende zorgverlener, die niet per definitie de beste hoeft te zijn en achten zij een tweedeling in de zorg voorstelbaar. Patiënten die kwaliteit kunnen betalen kunnen deze krijgen, anderen niet. De zorgverzekeraar erkent die gevoelens en zal daarmee in beleid rekening houden.

Achmea juicht de mogelijkheid dat de kosten en werkwijze rond ziekenhuisbehandeling inzichtelijk wordt erg toe. De DBC structuur biedt goede mogelijkheden ziekenhuizen te gaan beoordelen op kwaliteit, aldus prof dr Guus van Montfort, directeur zorg van Achmea. Drs Elmer Mulder, voorzitter van de raad van bestuur van het VU medisch centrum is voorstander van grotere transparantie, maar vindt sturing op valide kwaliteitsindicatoren essentieel.


--------