FNV

Voorstellen voor cao van Corus ontoereikend

Staalproducent Corus IJmuiden heeft donderdag eindelijk serieuze cao-voorstellen voor de elfduizend werknemers op tafel gelegd. Maar die zijn voor FNV Bondgenoten volstrekt ontoereikend. De werkgever bood een loonsverhoging van driekwart procent per 1 april plus een eenmalige loonverhoging van een kwart procent per 1 januari 2006.

In de voorgestelde pensioenregeling moeten ouderen langer doorwerken. Corus wil nog steeds niet meer dan 70 procent betalen in het tweede ziektejaar en kwam met nog een paar verslechteringen op de proppen.

"Het is onbegrijpelijk dat Corus op deze wijze handelt", reageert vakbondsbestuurder Jos Duijnhoven. "Juist nu, in een tijd dat je je werknemers zo hard nodig hebt, moet je ze niet tarten. Er wordt hier nota bene geld als water verdiend. Het is hier geen speeltuin. We moeten gewoon een goede cao hebben. Dat verdienen de mensen hier."

Op dinsdag 15 maart is nog een laatste onderhandelingsronde gepland. Daarna volgen op 17 maart drie driekwartsvergaderingen, waarin vakbondsleden met een meerderheid van 75 procent kunnen instemmen met mogelijke stakingsacties.

De actiebereidheid is al weken hoog door de opstelling van de directie.

FNV Bondgenoten schortte de onderhandelingen na de vierde ronde op om zijn leden te raadplegen. De staalproducent weigerde een loonbod te doen en kwam alleen met verslechteringen op de proppen. "Helaas kunnen we niet anders dan concluderen dat Corus willens en wetens het overleg frustreert", zei Duijnhoven toen. "Je jaagt de medewerkers tegen je in het harnas als je pertinent weigert ook maar enig loonbod te doen."

Hieronder kunnen de leden het laatste pamflet over de stand van zaken ophalen.
Attachments:
pamflet Corus.doc