Gemeente Assen


Thuis parkeervergunning aanvragen via de PC

Assen, 10 maart 2005

Dertien Nederlandse gemeenten gaan de komende drie jaar aan de slag met vernieuwende projecten op het gebied van ICT. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Assen aangewezen als een van de zogenaamde voorhoedegemeenten. Op niet al te lange termijn moet het mogelijk zijn een parkeervergunning thuis via de PC aan te vragen. Gewoon vanuit de luie stoel.

De Voorhoedegemeenten nemen de komende drie jaar het voortouw bij het onderzoek en projecten rond digitale dienstverlening en de innovatie van bedrijfsprocessen. De gemeente Assen wil zich daarbij in eerste instantie concentreren op het digitaal aanbieden van de meest gevraagde producten en diensten. Het gaat daarbij onder andere om het melden van verhuizingen, het opvragen van uittreksels uit het bevolkingsregister, het aanvragen van parkeervergunningen, het aangeven van geboortes etc.

Het aanwijzen van voorhoedegemeenten is onderdeel van het actieprogramma Andere Overheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dit programma is erop gericht om de dienstverlening aan burgers te verbeteren door slimme toepassingen van ICT. Zo moet het mogelijk worden om straks vanuit huis via de eigen PC informatie op te vragen en diverse diensten af te nemen. In 2007 zouden alle gemeenten tenminste 65% van hun dienstverlening digitaal moeten aanbieden.

De commissie die de selectie van de dertien voorhoedegemeenten heeft gemaakt is positief over de klantgerichte aanpak van de gemeente Assen. 'De gemeente Assen geeft op indrukwekkende wijze blijk zich ten volle bewust te zijn van de impact die klantgericht denken en werken heeft op de gemeentelijke organisatie en werkwijze. De gemeente heeft een veranderingstraject ingezet dat raakt aan alle facetten van de organisatie en volledig gedreven wordt door het streven naar klantgerichtheid.'

De volgende gemeenten zijn uitgeroepen tot voorhoedegemeenten: Amstelveen, Apeldoorn, Assen, Beverwijk, Den Haag, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, G4 Frieslandgemeenten , Helmond, Hoorn, Rotterdam en Voorst.