Gemeente Zwolle

Eindkandidaten Stadsdichterschap in Biebcafé

De drie genomineerden weerspiegelen de veelzijdigheid van de kandidaten waaruit de selectiecommissie haar keuze moest maken. De ingestuurde gedichten vertoonden een boeiende mengeling van actuele en traditionele thema's. Qua vormgeving viel de diversiteit van genres en stijlen op. Bij alle inzendingen was sprake van een duidelijke betrokkenheid bij de stad Zwolle. De selectiecommissie kon niet anders dan tot de conclusie komen dat het stadsdichterschap leeft onder de dichters in de stad. Van 9 tot en met 17 maart 2005 mag heel Zwolle naar de stembus om uit de drie genomineerden de eerste stadsdichter van Zwolle te kiezen.

Kennismaken
'Diezerkade', 'Erben' en 'Herberg' zijn de titels van de gedichten waarmee de genomineerden een gooi naar het stadsdichterschap doen. De gedichten zijn te horen op donderdag 10 maart tijdens de presentatie van de kandidaat-stadsdichters.
In het Biebcafé in de Openbare Bibliotheek aan de Diezerstraat lezen Paul Gellings, Berrie de Boer en Firma Weijland de gedichten voor waarmee zij de vakjury overtuigden en vertellen waarom zij stadsdichter van Zwolle willen worden en hoe zij daar invulling aan denken te geven. De voorzitter van de selectiecommissie zal toelichten welke criteria zij hebben gehanteerd bij hun keuze. De LAZ biedt daarmee niet alleen de dichters een podium, maar geeft de Zwollenaren de gelegenheid om zich goed te oriënteren alvorens een stem uit te brengen.

Zwolle naar de stembus
Na de vakjury is namelijk het woord aan de poëzieliefhebber. Van 9 tot en met 17 maart kunnen zij hun stem uitbrengen op één van de drie genomineerden. De stemkaart staat op 9 maart in de Peperbus en is vanaf die datum verkrijgbaar bij de vestigingen van Boekhandel Westerhof, Waanders Boekverkopers en het informatiecentrum en de bibliotheek. Stembussen staan bij de bibliotheek en het informatiecentrum. Op 10 maart kan natuurlijk meteen een stem uitgebracht worden.

De presentatie van de avond in het Biebcafé is in handen van Liliane Waanders, bestuurslid van de LAZ. Vincent van Zeeland zorgt voor de muzikale omlijsting van het programma. De avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.


---