PERSBERICHT Amnesty International 8 Maart 2005.

Amnesty International: Nederland moet de totstandkoming van internationaal wapenhandelsverdrag actief bevorderden.

Aan de vooravond van het Algemeen Overleg(AO) op 10 maart in de Tweede Kamer over het Nederlandse wapenexportbeleid, vragen Amnesty International, NOVIB en Pax Christi de regering en de Tweede Kamer de invoering van een Internationaal Wapenhandelsverdrag actief te bevorderen. Doel van zo'n verdrag is de internationale controle op het gebruik en de handel in wapens te verbeteren. Nederland dient zich ook in te zetten voor het juridisch bindend maken van de al bestaande EU-Gedragscode voor de Wapenhandel.

De drie organisaties vinden ook dat het Nederlandse wapenexportbeleid verbeterd moet worden. Nederland moet geen korvetten aan Indonesie leveren, zolang de Indonesische marine een rol speelt in het conflict in Atjeh. Daarnaast blijft Nederland toestaan dat wapens, veelal uit de VS, over Nederlands grondgebied naar Israel worden verscheept. Daarom moet er een algemene vergunningsplicht voor alle wapendoorvoer worden ingesteld.

Het bijgevoegde rapport 'Control Arms: De noodzaak voor verbeterde controle op wapenhandel' bevat een aantal factsheets over de verschillende facetten van het nationale en internationale wapenexportbeleid. De factsheets worden afgesloten met een aantal aanbevelingen.

Noot voor de redactie-