Vereniging Nederlandse Gemeenten

COALITIEGESPREKKEN GEKOZEN BURGEMEESTER DOEN AAN ALS GEROMMEL

De gesprekken die de coalitiepartners thans voeren over gefaseerde invoering van de gekozen burgemeester doen aan als gerommel. Ze komen zeker niet tegemoet aan de kritiek van de VNG op de gang van zaken rond het wetgevingstraject. Die is niet precies en zorgvuldig. Wij begrijpen nog steeds niet dat minister De Graaf en het kabinet voorbijgaan aan onze opvattingen, aldus VNG-voorzitter Wim Deetman vanochtend voor de NOS-radio toen hem om een reactie op de actuele ontwikkelingen werd gevraagd.

Ik zie een beweging van synergie maar de gekozen burgemeester is een dermate majeure ingreep dat die een bredere steun dan alleen van de coalitiepartijen moet hebben. Om die steun te verwerven is volgens Deetman staatmanschap en leiderschap van de minister-president vereist.

En minister De Graaf? Er moet in 2006 al iets gebeuren, omdat hij beducht is voor de verkiezingen in 2007. Dan kan alsnog nee worden gezegd tegen de gekozen burgemeester en staat D66 met lege handen.

De ratio van wat nu wordt besproken is moeilijk te vinden, aldus de VNG-voorzitter tegen de NOS Radio. De gemeenten hebben een groot aantal inhoudelijke vragen gesteld. Op een aantal punten is er nog volstrekte onhelderheid, zoals de positie van de burgemeester als het om openbare orde en veiligheid gaat.