Gemeente Westerveld

10-3-2005
Vragen over actiever stimuleren aanvullende sociale voorzieningen en

De gemeenteraadsleden Jan Puper van de PvdA en Alok van Loon van Progressief Westerveld hebben het college schriftelijke vragen gesteld over het actiever stimuleren van het gebruik van aanvullende sociale voorzieningen door mensen met een minimuminkomen en over de teruggaaf van belastingen voor mensen met een minimuminkomen. De volgende vragen zijn gesteld:


1. Deelt het college onze mening dat er nog veel niet-gebruik is van sociale voorzieningen?

2. Is het college bereid het gebruik van sociale voorzieningen actief te stimuleren?

3. Is het college bereid te onderzoeken of een project als HINT, maar dan op Westerveldse leest geschoeid, in onze gemeente, eventueel in samenwerking met gemeente Steenwijkerland, haalbaar is?
4. Kan bij een dergelijk haalbaarheidsonderzoek de mening van het clientenplatform worden meegenomen?

5. Het NIBUD vermoedt dat veel mensen met een laag inkomen niet weten dat zij vrijwel altijd recht hebben op belastingteruggaaf en daarmee een flink bedrag laten liggen. Een bedrag dat wel nodig is om rond te komen. Is het college met ons van mening dat het belangrijk is dat minima over deze fiscale mogelijkheden geinformeerd worden?

6. Is het college bereid extra aandacht te geven aan publiciteit over deze mogelijkheden? Wij denken aan een artikel op de gemeentelijke pagina Das Mooi en op onze website. Ook denken wij aan een brief aan de doelgroep chronisch zieken, gehandicapten, uitkeringsgerechtigden, ouderen), waarin helder wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn tot teruggaaf en hoe men dat moet doen.

Het college is verzocht om schriftelijk te beantwoorden.

Hier onder kunt u doorklikken voor de Projectbeschrijving van een W.I.M. (HINT) en een Formulierenbrigade, en een Publicatie van het NIBUD.

---