Gemeente Zwolle

Geen woningen op Voorst A

Het college gaat de gemeenteraad voorstellen om op bedrijventerrein Voorst A geen woningen te bouwen. In plaats daarvan is het een geschikte locatie om meer bedrijvigheid te vestigen. Het Masterplan Duurzame Versterking Voorst had dezelfde conclusie. Maar in de Structuurvisie Centrumzone werd nog aangegeven dat er een studie komt naar de mogelijkheden van woningbouw op een deel van Voorst A.

Een eerder raadsvoorstel over de herstructurering van Voorst A riep bij de gemeenteraad veel vragen op. Vervolgens is er nader onderzoek gedaan en zijn er werkbezoeken gebracht. Ook is in de tussentijd gewerkt aan scenariostudies voor het structuurplan, waarin Voorst A wordt gezien als een mogelijke inbreidingslocatie voor bedrijvigheid.

Conclusie
B&W komt tot de conclusie dat woningbouw op Voorst A zeer complex en risicovol is en financieel onhaalbaar. Daarentegen biedt de zogenaamde ´paarse pit-gedachte´ (industriële bedrijvigheid in het midden en lichte bedrijvigheid aan de randen) goede mogelijkheden voor de continuïteit van bestaande bedrijven en extra vestigingsmogelijkheden langs het Zwarte Water.
Dit besluit schept duidelijkheid in de besluitvorming over de toekomst van Voorst A. Hierdoor wordt een klimaat geschapen, waardoor het bedrijfsleven kan investeren in continuïteit en uitbreiding van haar activiteiten.

Watergebonden
Woningbouw op Voorst A wordt wat betreft het college niet meer nagestreefd. Wel is besloten om verder te kijken naar mogelijkheden voor watergebonden woningen op andere locaties.


---