Politie Zaanstreek-waterland


KROMMENIE EN ZAANDIJK

Politie lost mishandelingen met ketting op

De politie heeft na een uitgebreid onderzoek twee mishandelingen opgelost waarbij jongens met een kettingslot werden geslagen. Een 17-jarige jongen uit Koog aan de Zaan is aangehouden als verdachte van het slaan. Op 26 januari werd in Krommenie een 13-jarige jongen uit Assendelft hard op zijn hoofd geslagen door een passagier van een bromfiets. De jongen raakte hierdoor zwaar gewond. De politie nam het hoog op en deed er alles aan om de daders te pakken te krijgen maar het onderzoek wilde niet vlotten. Op 7 februari werd een 16-jarige Zaandijker in zijn woonplaats met een, naar later bleek, bijna vier kilogram zware ketting op zijn rug geslagen terwijl hij als passagier op een bromfiets zat. Hij raakte licht gewond. Ook hier werd geslagen door de passagier van een scooterrijder. Wat direct opviel was de gelijkenis met de mishandeling in Krommenie. Door een intensief onderzoek door de wijkteams Krommenie, Wormerveer en de afdeling jeugdzaken werd deze bromfietser, een 17-jarige jongen uit Wormer, opgespoord en gehoord. Op dinsdag 8 maart werd met toestemming van justitie de 17-jarige Koger aangehouden die bekende dat hij in beide gevallen heeft geslagen met een kettingslot. De bestuurder van de scooter in Krommenie, een 15-jarige jongen uit Wormerveer is ook gehoord en heeft zijn aandeel bekend.


Bromfiets & veiligheid


Presentatie moet bromfietser veiligheidsbewust maken


De Politie Zaanstreek-Waterland ontving woensdagavond 60 meest jeugdige bromfietsers voor een confronterende voorlichtingsbijeenkomst over letselrisico's en verzekeringsgevolgen. De overtreders waren bij een serie bromfietscontroles betrapt op feiten als te hoge snelheid en het niet dragen van een bromfietshelm. De actie werd opgezet om de overlast van opgevoerde brom- en snorfietsen terug te dringen en de verkeersveiligheid te bevorderen.

De voorlichtingsavond werd georganiseerd door de politie en justitie in samenwerking met de GGD en een verzekeringsdeskundige. Het doel was de bromfietsers en hun ouders duidelijk te maken wat de gevolgen op het gebied van financiën en veiligheid kunnen zijn als je met een opgevoerde brommer of snorfiets, met of zonder helm, een aanrijding krijgt.

De politie opende de avond met een uitleg over het doel van de controles.
Een directeur van een verzekeringskantoor in Westzaan wees er op dat verzekeringen kleine en grote bedragen terug kunnen vorderen als iemand met een opgevoerde bromfiets een aanrijding heeft gehad. Zonder helm op een brommer gewond raken kan resulteren in een lagere of helemaal geen uitkering van de verzekering van de tegenpartij.
Een medewerker van de ambulancedienst toonde confronterende foto's van ernstig letsel bij ongevalslachtoffers en vertelde daarbij uit zijn ervaringen op de ambulance.

De overtreders kregen tijdens de controleactie "Bromfiets & Veiligheid" na een geconstateerde overtreding een proces-verbaal voor de te hoge snelheid of het rijden zonder helm. Door de presentatie bij te wonen kon na afloop de bekeuring worden verscheurd. Bekeuringen voor andere geconstateerde overtredingen vielen buiten deze regeling met justitie.

Tijdens de controles werden totaal 60 processen verbaal voor opvoeren of zonder helm rijden uitgeschreven en 72 uitnodigingen voor de presentatie aan het hoofdbureau uitgereikt. Bij de controle konden meerdere bestuurders geen bromfietscertificaat tonen.
Op de rollenbank bleek dat veel voertuigen te snel konden rijden. Meerdere bromfietsen zijn in beslag genomen omdat zij al eerder op dit feit waren betrapt, onverzekerd waren, waarschijnlijk van toerenbegrenzers waren voorzien of technische gebreken hadden.


11:03 10-MRT-05
ZAANDAM, J.A. ZANDLEVENSTRAAT
Auto gestolen
Tussen woensdagmiddag vijf uur en donderdagochtend negen uur werd een metallic blauwe Peugeot 607 personenauto met kenteken 36-GP-SX gestolen. De eigenaar, een inwoner van Putten, heeft bij de politie aangifte gedaan.

11:32 10-MRT-05
OOSTZAAN, DE DORS
Kunstgebit sneuvelt na verkeersconflict
Een 23-jarige Oostzaner heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling en vernieling. De man vertelde dat hij op zijn bromfiets een auto in wilde halen die 50 kilometer per uur reed. Tijdens het inhalen verhoogde de automobilist echter zijn snelheid en was de aangever 'gedwongen' om sneller dan 90 kilometer per uur te gaan rijden om de auto in te halen. Na wat gebaren over en weer troffen de mannen elkaar. Na een woordenwisseling met de bestuurder van de auto werd de aangever op zijn gezicht geslagen. Hierdoor is zijn kunstgebit gebroken en kreeg hij een pijnlijke kaak. Naam en adres van de dader waren bij de aangever bekend en het wijkteam Oostzaan zal de verdachte uitnodigen voor verhoor.

11:38 10-MRT-05
PURMEREND, BERGMOLEN

Jongen op gestolen brommer aangehouden

De politie heeft een 16-jarige jongen uit Purmerend aangehouden die op een snorfiets reed die van diefstal afkomstig was. Een motoragent zette de bestuurder aan de kant en controleerde het framenummer. Het bleek dat er eerder in Purmerend aangifte van diefstal van het voertuig was gedaan.

21:23 09-MRT-05
ZAANDAM, KLEINE TOCHT

Schoonheidsartikelen buit bij inbraak

De politie heeft een aangifte opgenomen van een inbraak bij een groothandel in schoonheidsartikelen. Om binnen te komen heeft men de deur van de personeelsingang opengebroken. Enkele bruine tasjes met goudkleurige opdruk "Marylin" en gevuld met schoonheids- en verzorgingsartikelen van het zelfde merk werden meegenomen. De inbraak heeft vermoedelijk plaatsgevonden op woensdagavond rond negen uur.

21:59 09-MRT-05
WORMERVEER, KIKKERTWEG

Inbraak bedrijf

De politie onderzoekt een inbraak bij een bedrijf waarbij twee toegangsdeuren zijn vernield. Een beveiligingsbedrijf kreeg woensdagavond rond half tien een alarm binnen. Bij onderzoek ter plaatse bleek dat aan de voorzijde een roldeur uit z'n voegen was geslagen en geschopt. Een tweede toegangsdeur was alleen beschadigd. Eenmaal binnen is men in een kantoortje geweest maar er wordt nog niets vermist.

12:11 en 06:43 10-MRT-05
ZAANDAM, AMELAND

Inbraken bij bedrijven

De politie onderzoekt inbraken bij twee bedrijven waarbij

Verkeershandhaving

J. van der Molen
Telefoon (075) 687 40 80
Fax (075) 687 33 59
Nr. vht-100305


23.30-00:15 09/10-MRT-05
WORMER, MERCURIUSWEG

Glaasje teveel (1)

Agenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag op de Mercuriusweg in Wormer een 49-jarige vrouw uit Wormer aangehouden. De vrouw zat met een slok op achter het stuur van haar auto, ze had twee keer zoveel drank op als toegestaan. De automobiliste kreeg een rijverbod van enkele uren en een proces-verbaal. Rond middernacht werden op de Mercuriusweg in totaal tien bestuurders gecontroleerd.

00:15/00:23 10-MRT-05
OOSTZAAN, TWISKEWEG
LANDSMEER, IJDOORNLAAN
Glaasje teveel (2)
Agenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag twee drankrijders aangehouden. Op Twiskeweg in Oostzaan liep een 69-jarige man uit Amsterdam tegen de lamp. Een 45-jarige vrouw uit Landsmeer werd op de IJdoornlaan in haar woonplaats betrapt. Beide alcomobilisten kregen een rijverbod van een/enkele uren en een proces-verbaal.

15:00-17:30 9-MRT-05
WATERGANG, JAAGWEG

Nauwelijks hardrijders

Tijdens een snelheidscontrole op de Jaagweg in Watergang reed woensdag slechts een tiental automobilisten te hard terwijl bijna drieduizend bestuurders de controle passeerden. De hoogste snelheid bedroeg 95 km per uur bij een toegestane snelheid van 80 km per uur.

19:40-21:15 09-MRT-05
MIDDEN-BEEMSTER, PROVINCIALEWEG N244

Vijftig 53 km per uur te hard

Op de Provincialeweg N244 in de Midden-Beemster werd woensdagavond een hoogste snelheid gemeten van 153 km per uur. Van alle weggebruikers reed één op de tien te hard.


---- --