Ingezonden persbericht


Onderzoek Heliview: productiviteitsverbetering via ICT heeft hoge prioriteit bij management

Zeist, 10 maart 2005 - Het daadwerkelijk realiseren van productiviteitsverbeteringen vraagt om een strategische focus op ICT en een heldere vertaalslag naar ICT-oplossingen. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek dat door Heliview in samenwerking met Microsoft Nederland is uitgevoerd. Hierbij werden ruim 400 managers ondervraagd van bedrijven met meer dan 50 werknemers, die onder andere betrokken zijn bij het ICT-beleid van hun vestiging. Het onderzoek laat zien dat productiviteitsverbetering door middel van ICT een (zeer) belangrijk thema is bij ruim 82 procent van de organisaties in Nederland. Echter, slechts iets meer dan de helft van de organisaties is tevreden over de wijze waarop de ICT-strategie is afgestemd op de productiviteitsdoelstellingen. Het onderzoek vond plaats aan de vooravond van de Studiedag Productivity die Heliview en Microsoft op 10 maart 2005 hebben georganiseerd.

Uit het onderzoek blijkt dat organisaties zich zeer bewust zijn van de positieve impact die ICT kan hebben op de productiviteit van werknemers. Vooral binnen financieel-administratieve processen kan een juiste inzet van ICT zorgen voor verbetering van de efficiency. Over al gerealiseerde productiviteits¬verbeteringen binnen deze processen is men tevreden, met een waarderingscijfer van 7,2. Minder tevreden is men over de productiviteitsverbetering die ICT oplevert bij inkoopprocessen en de ondersteuning van marketing en communicatie (6,6).

Bij het merendeel van de onderzochte organisaties heeft het management aandacht voor ICT, terwijl bijna de helft de inzet van ICT strategisch als zeer belangrijk beschouwt. Door druk op de budgetten en terughoudendheid bij investeringen is de inzet van ICT echter nog niet optimaal. 15 procent van de onderzochte organisaties geeft aan dat de ICT-infrastructuur op dit moment nog (ruim) onvoldoende bijdraagt aan de productiviteit van de werknemers. Bij dit alles valt op te merken dat de ICT-markt zich nu duidelijk aan het herstellen is. 38 procent geeft aan dat de budgetten de komende twee jaar zullen toenemen. Dat het MKB bij dit herstel een belangrijke rol speelt, blijkt uit het feit dat de ICT-budgetten bij ondernemingen uit het MKB sterker zijn gegroeid dan bij grote organisaties.

Het onderzoek keek ook naar de belangrijkste uitdagingen waar organisaties voor staan bij het verbeteren van de productiviteit in de komende twee jaar. Hierbij werden de integratie van bedrijfsapplicaties en de investering in nieuwe applicaties het meest genoemd.

Een aanzienlijk probleem bij de discussie rond het effect van ICT op productiviteitsverbetering is het feit dat deze verbeteringen bij een groot deel (40%) van de organisaties onvoldoende meetbaar zijn. Er is dan ook een sterke behoefte aan oplossingen op het gebied van business intelligence (BI) en business performance management, om deze metingen mogelijk te maken.

Productivity & ICT
In samenwerking met Microsoft organiseert Heliview in 2005 een zestal studiedagen waarvan Productivity de eerste is. Het doel is om zowel ICT aanbieders als eindgebruikers inzicht te geven in diverse belangrijke strategische thema's, dit via twee grootschalige onderzoeken onder diverse eindverantwoordelijken in de zakelijke markt. Eén van de belangrijkste motieven om te investeren in ICT is het verbeteren van de productiviteit van werknemers en daarmee van de organisatie als geheel. In dit management report wordt een beeld geschetst van de mate waarin investeringen in ICT in de huidige situatie bijdragen aan een hogere productiviteit binnen organisaties. Hierbij wordt vooral ingegaan op diverse bedrijfsprocessen waarbinnen ICT wordt toegepast. Ook wordt gekeken naar toekomstverwachtingen als het gaat om structurele productiviteitsverbetering.

Meer informatie over deze studiedagen is te vinden op de website van Heliview: www.heliview.nl.