Telematica Instituut


ArchiMate Forum opgericht

P E R S B E R I C H T

Enschede, 10 maart 2005

Â

ArchiMate Forum opgericht

Op 10 maart jl. is het ArchiMate Forum opgericht. Dit forum heeft tot doel om van de ArchiMate-taal en -technieken de standaard voor het beschrijven van bedrijfsarchitecturen te maken. ABN AMRO, de Belastingdienst, het ABP, Ordina, PinkRoccade, Sogeti, Atos Origin, BiZZdesign, het Centrum voor Wiskunde en Informatica, de Universiteit Leiden, de Radboud Universiteit Nijmegen, de Hogeschool van Amsterdam, de Avans Hogeschool en het Telematica Instituut nemen hierin deel. Het forum staat open voor nieuwe leden; diverse geïnteresseerde partijen hebben zich reeds gemeld.

ArchiMate-visie

Bedrijven beheren diverse architectuurdomeinen, zoals architecturen voor de technische infrastructuur, voor software-applicaties, voor informatiestromen en voor bedrijfsprocessen. Deze domeinen ondersteunen en beïnvloeden elkaar, maar communicatie tussen de domeinen is moeilijk, omdat ze niet dezelfde taal spreken. Zodoende blijft vaak onduidelijk welke consequenties een verandering in het ene domein, bijvoorbeeld een proces, voor andere domeinen heeft, zoals de benodigde hardware en software. Dat kan grote negatieve gevolgen hebben voor de algehele bedrijfsvoering.

De ArchiMate-taal en -instrumenten brengen deze verbanden en consequenties voor alle betrokkenen begrijpelijk in beeld. Afhankelijk van de specifieke verantwoordelijkheid en informatiebehoefte biedt ArchiMate een diversiteit aan views op dezelfde bestaande of gewenste situatie. Van het âgrote plaatjeâ tot dat deel waarbij een medewerker nauw betrokken is.

ArchiMate is inmiddels in een aantal concrete praktijkcases bij de Belastingdienst, het ABP, ABN AMRO, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank getest. Verschillende toolleveranciers werken inmiddels actief aan software-producten waarin de resultaten van ArchiMate zijn verwerkt of hebben deze reeds geïntroduceerd.

Doelen ArchiMate Forum

Het doel van het ArchiMate Forum is zowel nationaal als internationaal voldoende kritische massa te genereren om te komen tot een breed geaccepteerde standaard voor het beschrijven van bedrijfsarchitecturen.

Een standaard maakt het mogelijk best practices uit te wisselen tussen organisaties, maakt het voor toolleveranciers aantrekkelijk om ondersteuning te bieden en maakt het voor organisaties mogelijk om leveranciers-onafhankelijk kennis en diensten in te kopen. Standaardisatie levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van het vakgebied.

In het ArchiMate Forum wisselen gebruikersorganisaties, toolontwikkelaars, ICT dienstverleners en onderwijsinstellingen hun kennis, ervaringen en nieuwe producten uit, en helpen ze nieuwe deelnemers op weg. Het Telematica Instituut neemt het penvoerderschap van het ArchiMate Forum voor zijn rekening.

De meeste resultaten van ArchiMate zijn beschikbaar via de projectwebsite: http://archimate.telin.nl. Hier vinden geïnteresseerden ook meer informatie over het ArchiMate Forum en de inschrijvingsvoorwaarden.Â

---