Ingezonden persbericht


Convenant tussen Kruidencentrum "De Sprenk" en de VBAG

Onlangs hebben Kruidencentrum "De Sprenk" en de VBAG besloten om op 12 maart a.s. een convenant te ondertekenen tot wederzijdse samenwerking. Dit convenant is vooral van belang voor de studenten van Kruidencentrum "De Sprenk" die zich willen vestigen als natuurgeneeskundige met de specialisatie fytotherapeut. Vanaf nu kunnen de studenten van Kruidencentrum "De Sprenk" die het diploma Herborist van Kruidencentrum "De Sprenk" /Helicon Opleidingen behaald hebben, en nadat zij de medische basisvakken (anatomie, pathologie en fysiologie) op HBO niveau hebben behaald zich aanmelden als lid van de VBAG. Hiermee hebben hun patiënten de mogelijkheid, indien hun ziekenfonds of zorgverzekeraar alternatieve geneeswijze vergoed, de kosten van het consult te declareren.

Hiermee heeft de opleiding voor Herborist weer een nieuwe mijlpaal bereikt in haar relatief kort bestaan. Nadat we in juni 1998 gestart zijn met het centrum begon in september dat jaar ook onze eerste cursus "De basis cursus geneeskrachtige planten" Het aantal cursussen bereidde zich in de loop der jaren uit, waarna in september 2001 de verschillende cursussen werden omgevormd tot onderdelen van de opleiding voor Herborist.

Momenteel bestaat de opleiding voor Herborist uit 7 thema's die gegeven worden in drie jaar.
1: Thema: Basis geneeskrachtige planten
2: Thema: Vervolg geneeskrachtige planten
3: Thema: Verdieping geneeskrachtige planten
4: Thema: Kruiden, biologie en ecologie
5: Thema: Aromatherapie
6: Thema: Keukenkruiden
7: Thema: Verwerking van geneeskrachtige planten

In september 2001 zijn de eerste contacten gelegd met Helicon Opleidingen en dit heeft geresulteerd in de samenwerkingovereenkomst van juni 2003 waarmee de opleiding een officiële erkenning kreeg binnen het reguliere onderwijs. Op dit moment zijn we bezig om het diploma beter te laten aansluiten aan de inhoud en het niveau van de opleiding, en we zijn er van overtuigd dat ook dit gaat lukken.